Bianet’in verilerine göre; 2018 yılı boyunca Türkiye’de en az 255 kadın, 20 çocuk ve cinayet sırasında kadınların yanında bulunan 39 erkek, erkekler tarafından öldürülmüştür. 2018 yılında basına yansıyan tecavüz sayısı 61, taciz sayısı ise 188’dir. 516 kadın, erkekler tarafından seks işçiliğine zorlanırken 347 kız çocuğu da cinsel olarak istismar edilmiştir (Bianet.org).
...
Van Dijk’in eleştirel söylem analizi yöntemi esas alınarak sürdürüren çalışmada kadın imgesinin sunumuna dair Sabah gazetesinin 01.06.2018-18.06.2019 tarihleri arasında doğrudan Şule Çet olayını anlatan 47 haber incelendi.
İncelenen haber örneklerinde kadına yönelik şiddet eyleminin toplumsal boyuttan ziyade bireysel bir suç olarak gösterildiği, bu doğrultuda bağlam ve ardalan bilgilerine yeterince yer verilmediği, kullanılan sansasyonel ifadelerle haber konusu olayın tabloidleştirildiği ve kullanılan ifadeler ve görüntülerle mağdur aleyhine bir bakış açısı oluşturulduğu tespit edilmiştir. Bir toplumsal kurum olarak medya, toplumsal cinsiyet rollerinin oluşmasında ve sürdürülmesinde önemli bir yer arz etmektedir. Özellikle kadına şiddeti içeren haberler söz konusu olduğunda başlık, haber fotoğrafı, kelime seçimi, cümle yapısı vb. mikro ve makro yapıların nasıl kurgulandığı azami önem taşımaktadır. Bu doğrultuda medyanın toplumsal cinsiyet odaklı haber anlayışını reyting/tiraj/tıklanma kaygısının önüne koyması ve toplumsal sorumluluk anlayışı çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyici bir yayın politikası uygulama hususunda gerekli adımları atması gerekmektedir.
Araştırma ile alakalı yazının tümünü, detaylarını ve kaynağını burada belirtemediğim için üzüntü duyuyorum. Editör olarak burada hizmet veren kişilerden bazılarının haber, bilimsel araştırma, çeviri yazı gibi metinlerde kaynak belirtmeyi reklam sanması üzücü. Aslında okuduğumuz herşeye eleştirel bakmalı ve kaynağını aramalıyız. Hatta farklı kaynakları karşılaştırıp kıyaslamalıyız. Neyse ki siz bütün bunlar için nereye bakacağınızı biliyorsunuz. Saygılar