59
19 Ağu 2021
Tabutta Rövaşata - Denediniz mi?
İsminden de anlaşılacağı üzere enteresan ve bir o kadar da hayatın toz pembeliğini kaldırıp kenara bırakan ve iç burkan bir film. Hayatın acımasızlığı-sertliği, baş kahramanımız Mahsun'un, 'çıkma ekmek var mı' ? (Ekmek kırıntıları) sorusuyla tokatı yapıştırıyor yüzümüze.
Hemen hemen herkesin hayatında az çok tabutta rövaşata denediği zamanları olmuştur. Varolmak için hayata tutunacak sebepler aradığı zamanlar. Mahsun'da soğuktan korunabilmek için araba çalıyor bir şekilde geceyi üşümeden geçirdikten sonra arabayı geri yerine getirip bırakıyordu. Ama Reis'in de dediği gibi ; soğuk olan hava değil insanlardı. İnsanlar soğuktu, hayat soğuktu.
Peki neden Tabutta Rövaşata? Derviş Zaim, Mahsun karakterinin çaresizliğini ''sıkışmışlıkla'' tasvir etmiş.
Rövaşata geniş bir alanda ters dönerek atılır ama bazen hayat dar bir tabuttan ibarettir. Hayat, bazen insanı görmezden gelir ve insanın bu çaresizliğiyle sıkışmışlığı onu daha da sivrilterek agresif ve isyankâr bir hale getirir. Bu davranışlar zamanla isyana dönüşür ve bu tamamen insanın varolma çabasıdır. Tıpkı başrolümüz Mahsun'un çok sevdiği ve çaldığı arabaların içinde, sohbet ederek gezdirdiği tavuskuşunu çaresiz aç kaldığında yemeye çalışması gibi..
Sanat filmleri, dram ve dramayla ilgilenenler kesinlikle izlesin derim. Ve bu tarzda yazılan çekilen eserler varsa tavsiye edilebilirsiniz.
Filmin Tamamı ; https://youtu.be/2cwad_Y1g24
Tavsiyelerinizi izledim. Asit güzel başlık. Ayrıca metafor seviyorsan ben de 1979 Stalker' ı öneririm.
Benimde tavsiyem bu film
https://www.beyazperde.com/filmler/film-17131/
Bu tarz filmler de en başarılı zeki demirkubuz filmleridir.
Ellerine sağlık güzel başlık olmuş .cinayet bu konuda sağlamdır yazdığı listeyi kaydedeyim resimlere 👍
Birileri filmden anlıyor burda. geçennbir diomda kullanmıştım bu filmi. Mihenk taşıdır. Kasvetli atmosferiyle karakterin hayatı ahenkli bir şekilde örtüşüyor. Derviş Zaim'i bu filmden sonra kadrajıma almıştım. Hayat dizilerdeki gibi toz pembe değil. Birileri sıcacık evine geçtikten sonra mahsun gibilerin tutunma çabası başlıyor. sadece mahsun değil, kahvede takılan kadın, donarak ölen arkadaşı, reis... hepsi toplumun perde arkası adeta. metaforlar meteor gibi kayiyor hayatımıza.
Asit kardeşim on numara filmdir. Müziklerini hala arabada her gün dinlerim. hele ki rakı içerken...
Ben de sana Tolga Karacelik'in Sarmaşık filmini önereyim 👊
konusunu begendim güzel ilgi çekici, özellıkle isim olayı cok vurucu olmus, tebrik etmek lazım.