İnsanlığın Gelişiminin En Temel Kaynağı: Merak
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      openmind
      Merak etmenin güzelliğini düşündünüz mü hiç? Hani içimizde bize özel, sonsuz bir enerji saklıymış da bizi sürekli keşfetmeye, öğrenmeye, bilmeye, anlamaya sürüklüyormuş gibi? İçimizdeki çocuk hiç ölmüyor. HER ŞEYİ düşünüyoruz. Her ağacın yaprağı neden farklı, şu gördüğümüz meyve yenir mi, güneş olmasa her şey aynı renk mi gözükürdü, kanımız neden kırmızı, neden uyurken bazen sıçrıyoruz, neden esniyoruz, yaşam ne demek ki? Beynin nasıl soru ürettiğini az çok biliyoruz. En basit haliyle ifade etmek gerekirse, aslını bilmediğimiz ama daha önce “benzeriyle” karşılaştığımız şeyler sebebiyle beynimizde bazı bilgi ağları var bunlar birbiriyle “konuşuyor”. Sanki kafamızın ortasında bir danışma kurulu varmış da, birbirlerine ellerindeki kelimelerle fotoğraflarla veya duyularımızın el verdiği türlü şekillerde mesajlar gönderip iletişim kuruyorlar; böylece “anlama” gerçekleşiyor. Ama sonra oraya öyle bir şey geliyor ki, mesela karanlıktaki bir görüntü, yada bir ses, bir sihirbazlık gösterisi, anlamlandıramadığımız bir olay, yeni bir kişi. “Bu nasıl olur/Bu nedir?” i araştırmak için beynimiz aynı arama motorlarındaki gibi “bunu mu demek istemiştin” minvalinde cevaplar gönderiyor ama tatmin olmadığımızı hissettiğimiz an, onları ihtiyacımız olan bilgiye göre detaylandırıp “merak” oluşturuyoruz. Bu süreç bazen öyle zor sorular için, öyle uzun süreler devam ediyor ki, sonunda bazen bir “icat” bile çıkarmış olabiliyoruz. Tüm dünyamız, tüm sahip olduğumuz bu gelişmişlik seviyesi, işte bu doymak bilmeyen merakımızdan ve keşfetme arzumuzdan kaynaklanıyor. Bugün olduğumuz yerde, birileri bir zamanlar bir şeyi “merak” ettiği ve bulduğu için buradayız. Beynimizin bir şeyi nasıl merak edebildiğini gerçekten merak ettiyseniz, kısa ve eğlenceli bir
      https://youtu.be/YFVS1kE8gFQ
      videoyu
      buraya bırakıyorum. Merakınız hiç bitmesin.
        catherine-earnshaw
        Gerçekten, şırdan ilk kimin aklına gelmiş, kim kafa yormuş, ince ince bir hayvanın midesinin kısımlarını düşünmüş de öyle bir yemek bulmuş merak ediyorum. Aklından öpeceğim o kişinin.
          jarlvarg
          Curiosity kills the cat
            iceel
            Ne güzel anlatmışsınız. Merak duygumuz bir yerlere varmamıza vesile oluyor. Ancak aslında o yolculuk sırasında deneyimlediğimiz şeyler bize daha çok ve sürpriz bilgi sağlıyor. Bilgiye erişim hızımız arttıkça sadece profesyonel merakımızı gideriyoruz. Arada kaçırdığımız şeylerden haberimiz dahi olmuyor. Bir yere ışınlanmak gibi. Sadece ışınlandığınız o uzak yeri görürsünüz ve merakınız giderilir. O yer ile aranızdaki katedilmemiş mesafedeki farklı yerler ise hiç gidilmemiş bir yol olarak kalır ve kaçırdığımız şeylerden haberimiz dahi olmaz. Oysa keşifler tarihi hedefe ulaşmak için çıkılan yolda bambaşka harikalara ulaşanların hikayeleriyle doludur.
              orientexpress
              Merak. Hayvansal içgüdülerimize karşı koyan yegane gelişmiş medeni algımız. Hangi hayvan karanlık dehlizlerde dolanmak ister, ya da buz vadilerinin tozunu dumana katma. Veyahut havanın suyun ve toprağın olmadığı derin uzayda gezinmek hangi hayvanın yapabileceği bir şeydir? Elbette insanın, gelişmiş beyinli dünyanın en zeki ve en aptal varlığının. Merak bu işte.
                eliff04
                Başıma ne geliyorsa aşırı meraktan geliyor. Birşeyleri merak etmemek daha iyidir. Öğrenince o kadar da iyi olmuyor. Özellikle insanlar hakkında
                  sairsel
                  Yerinde ve dozunda merak iyidir. Gereksiz merak insanın başını belaya sokabilir.
                    yat_asagi_sal_tasagi
                    kafama çipleri kimin neden koyduğunu merak ediyorum???
                    /
                    0

                    Tarihe Göre

                    İçerik bulunamadı.