İnançsızlık İnsanları İntihara mı Sürüklüyor?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      mrlawyerkk
      Burada bahsettiğim inançsızlık bir yaratıcıya inanmamakla birlikte manevi bir hiçliğin ortasında bulunmak. İnançsızlığın insanları ümitsizliğe sürüklediği ve bununla birlikte kişinin bir çıkmaza girdiği psikolojik birçok araştırmanın sonucu. Dini öğretilerin birçoğu sabır, her şeyin bir anlamı olduğu ve hiçbir çabanın, uğraşın karşılıksız kalmayacağı mesajı vermesi bundan. Bu öğretiler insanlara umut aşılamak üzerine kurulu aslında. American Journal of Psychiatry'de yayınlanan bir çalışmaya göre kendisini bir dine ait hissetmeyenlerin hayatları boyunca belirgin bir şekilde daha fazla intihar teşebbüsünde bulunduğu ortaya konulmuş. Bu kişilerin intiharı bir ahlaki problem olarak görmemekle birlikte daha agresif ve yaşama sevinçlerinin daha az olduğu gözlenmiş. Farklı bir çalışmada ise dini inançların intiharları büyük ölçüde engellediği yazılmış. Dini bir ideoloji haline getirip cihat gibi kavramlarla gerçekleştirilen intihar saldırıları konunun dışında tabii. Orada çok farklı bir psikoloji deyim yerindeyse beyin yıkama operasyonları söz konusu olduğu için oraya hiç girmeyelim.
        belizzimaaa
        İnançsızlık değil, TC intihara sürüklüyor desek daha doğru olur.
          tsukyomi
          İnançsızlık değil, insanlar, yokluk, kötü olaylar, travmalar, bezmişlik insanları intihara sürüklüyor. İnançsızlık "sözde" engeli kaldırıyor sadece. Ama herhangi bir dine mensup olup da intihar edenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Esas sıkıntı insanlarda.
            issizmadaaam
            İnançsızlık değil, çaresizlik ve açlık sürüklüyor.
              csa
              İnançsızlık intihara mı sürüklüyor ? Hayır. Ama inançsızlığın intihar etmeye olan etkisinden emin değilim. İstatistiklere bakmak lazım. İnsanları, başlarına gelen çok kötü olaylar, genel olarak daha depresif, mutsuz mizaca sahip olunması, daha zayıf bir psikolojiye sahip olunması, ekonomik, manevi çöküntüler intihara sürükleyebilir. Ama elbette tüm bunların yanısıra kişi de bir ateizm varsa belki, umut, sabır daha az olabilir.
              https://core.ac.uk/download/pdf/35314364.pdf
              https://core.ac.uk/download/pdf/35314364.pdf
              Mesela böyle bir tez çalışması yapılmış. Çıkan sonuçlara göre dini inançtan uzak olanlar bariz denebilecek şekilde daha intihara meyilli gözükmekte. FAkat bu tip araştırmalarda en büyük sıkıntı çoğu kişinin o andaki düşünceleri üstünden yanıltıcı cevaplar verebilecek olması.Sonuçta mevzu intihar ve mesela kişinin intihar etmeyi düşünmüş olması edebileceği anlamına gelmeyeceği gibi, intihar ettiğini söyleyen kişilerin de tam olarak nasıl intihar etmeye çalıştığı meçhul, belki de bazıları aslında içten içe intihar etmek istemiyordu ve dikkat çekmek için ölmeyeceklerini bile bile yapmıştı vs. Ne amaçla yapıldığı da bence önemli burada. İşin bir de dini kısmı var, mesela kişiye dini bilgisi sorulunca bazen iyi diyen kendi bilgisi hakkında alçak gönüllü veya tam tersine davranıyor olabilir. Bu tip deneylerde çıkan sonuçların çok güvenilir olduğuna inanmıyorum. İntihar vakaları arasından seçilen kişiler hakkında dini inançlarına yönelik yakın çevrelerinde yapılacak bir sorgulamanın belki daha gerçekçi sonuçlar ortaya koyabileceğini düşünüyorum ama bilemiyorum tabii. Özetle, bu tip deneyler asla %100 güvenilir değildir, içlerinde ciddi sapma, yanılma oranı mevcut olabilir. Bir sorunun bir başka konuyla ilgili sorudan sonra gelmesi bile bazen cevabı değiştirebiliyor o kadar söyleyeyim. Bu konu hakkında Bknz. Hızlı Ve Yavaş Düşünmek adlı kitap. Teorik olarak doğru ve çok kendini kısıtlamayan, kendini kaybetmeyen, ıncık cıncık kafayı bozmayan, yobazlaşmayan bir inancın insan sağlığı açısından en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum. Fakat bazen insan zaten intihara meyilli olduğu bir mizaca sahip olduğu için mi dinden tamamen uzaklaşır veya dinle kafayı bozar, yoksa tam tersi mi ondan emin değilim. Sadece bildiğim takıntı haline gelen, fazla olan zorlama herşeyin intihara daha meyilli bireyler yaratacağıdır. Din konusunda inançlı ama yobazlığa varmayan insanların bu konuda en avantajlı, genel olarak en huzurlu ve intihardan uzak tipler olduğunu düşünüyorum. Bunu da bu yanıltıcı olabilecek tezdeki grafikte aslında doğruluyor yazan kişi (ekte koydum grafiği ve açıklamasını)
                eliffacn
                Kendine inancı kalmayınca sürükleniyor insan intihara bence Mutluluğuna inancı kalmayınca, sevildiğine inancı kalmayınca, sağlıklı olduğuna inancı kalmayınca ve buna benzer umudu kalmayınca sürükleniyor insan. Tecrübeyle sabittir.
                  nar_cicegi
                  Olmak ya da olmamak, İşte bütün mesele bu. Gözü dönmüş talihin sapanına, oklarına, İçin için katlanmak mı daha soylu, Yoksa bir dertler denizine karşı silaha sarılıp Son vermek mi onlara? Ölmek, uyumak? Hepsi bu? ve bir uykuyla Yürek sızısına ve bedeni bekleyen Binlerce doğal darbeye son verdik diyebilmek? Hangi insan gönülden istemezdi bu bitişi! Ölmek, uyumak? uyumak, belki rüya görmek. Ha! İş burada. Çünkü o ölüm uykusunda, Şu fani bedenden sıyrılıp çıktığımızda, Göreceğimiz rüyalar bizi duraksatır ister istemez. İşte felaketi onca uzun ömürlü kılan da bu Kim katlanırdı yoksa zamanın kırbaçlarına, küfürlerine, Zorbanın haksızlığına, kibirli adamın hakaretine, Hor görülen aşkın acılarına, adaletin gecikmesine, Devlet görevlisinin kendini bilmezliğine; Sabırla bekleyen erdemli kişinin, Değersiz insanlardan gördüğü muameleye, İnsan yalın bir hançer darbesiyle hesabı kesebilecekken? Kim katlanırdı, bu yorgun yaşamın yükü altında Homurdanıp terlemeye, Ölümden sonraki bir şeyin korkusu olmasaydı? Sınırlarını bir geçenin bir daha dönmediği O bilinmeyen ülkenin korkusu kafamızı karıştırıp Bizleri, tanımadığımız dertlere koşup gitmektense, Başımızdakilere katlanmak zorunda bırakmasaydı? İşte bunları düşündükçe Ödlek olup çıkıyoruz hepimiz, Ve işte böyle kararlılığın doğal rengi, Endişenin soluk gölgesiyle bozuluyor; Bulutları hedef alan büyük ve iddialı atılımlar Bu yüzden yörüngesinden sapıyor Ve bir girişim olmaktan çıkıyor adları. Hey, o da kim? Güzel Ophelia! Peri kızı, dualarında benim günahlarımı da unutma. Hamlet - William Shakespeare mesele sonrasında ne olacağına dair korkularla ilgili, din intiharın cezasının büyük olduğunu söyler, bu yüzden dini inanç engelleyen sebeplerden biri olabilir, benim için gerçekten öyle mesela.
                    strangestar
                    Yokluk çaresizlik sürüklüyo bence ama bir sebep de sonunda gerçeği görme isteği olabileceğini düşünüyorum.
                      gregory_
                      Tek sebep inanç degil elimde olmayan sebeplerden hala hayattayim salak gibi.
                        mrsnl33
                        Allah inancı olan birisi zaten intihar etmez Ne kadar çaresiz kalsada gunah oldugunu bilir
                          peripedia
                          Çaresizlik ile alakası var. İnanç bir çare midir? Kimisi için evet kimisi için hayır. Dolayısıyla bir dile inanmanın onun şartlarını yerine getirmenin bu konu ile hem alakası var hem yok. Bir ikilem var.
                          /
                          0

                          Tarihe Göre

                          İçerik bulunamadı.