Hadi Tartışmaya: İnsanların İyi Ahlaklı Olması İçin Dine İhtiyacı Var mı?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      tucco
      Din ve ahlak kavramı birbiriyle çok iç içe geçmiş durumda. Peki sizce böyle mi olmalı? İnsanların ahlaklı olması için dine ihtiyacı var mı? Şu an herhangi bir dine inanmadığı halde ahlak konusunda birçok müslümandan, hristiyandan veya yahudiden daha ahlaklı binlerce insan vardır. Ama asıl aklımı kurcalayan soru şu: İnsanlık tarihinde 'din' diye bir şey hiç var olmamış olsaydı, bugün sahip olduğumuz bu medeniyete ulaşabilir miydik?
        benita
        Sanmıyorum, bence kötü şeylerin olmaması için insanları göremedikleri, akıl bile yürütemedikleri şey ile korkutmak, normal cezalardan daha etkili. Bunu da din ile yapıyorlar. Mesela idam mı daha korkunç yoksa cehennem azabı mı diye sorsanız ben cehennem azabı derim çünkü bu zamana kadar hep sönmeyen ateşte yanmak anlatıldı. Bunun doğruluğu da ayrı bir tartışma konusu ama
          tictactoe
          Yurtdışında katıldığım seminerde bir ateşe şöyle demişti: "Burada kanunlar insanların ahlak ve vicdanları olduğu için kusursuz işler. Ama Türkiye'de kanunlar, insanlarda ahlak ve vicdan oluşturmak için koyulmuştur." Bir de "kırık cam teorisi" açıklamıştı uzun uzun. Merak edenler için işin özü sadece o. Din iman inanç görüş zaten ahlâklı toplumlarda tartışılmaz bile.
            istanbulbeyefendisi
            Tarihte insanlığın dine ihtiyacı kesinlikle vardı. İnsanları, diğer canlılardan üstün kılan şey birbirleriyle çok daha iyi bir iletişim içinde olabilmesiydi. Fakat böyle bir iletişim, inanılan temel bir değer olmadan çok kısıtlı sayıda kişiyle olabilirdi. İnsanlığın gelişebilmesi için daha büyük kitlelerin bir amaç uğruna bir arada olması gerekiyordu. Büyük kitlelerin de kaos olmadan, ahlak kuralları çerçevesinde bir arada yaşayabilmesi pek kolay bir şey değildi. Tarihte bunu sağlayan şeylerden bir tanesi de dindi. Bu sebepten insanlık tarihinde din kavramı olmasaydı, bugün bu medeniyet seviyesine ulaşmış olabileceğimizi düşünmüyorum. Şimdi bile toplumsal düzen için birbirini tanımayan milyonlarca insanın aynı amaç uğruna çalışabilmesi için bazı değerlere ihtiyacı var. Ama 21. yüzyılda bu değer din değil. Para. Günümüzde ise ahlaklı bir toplum, dinle değil, iyi eğitimle ve yüksek refah seviyesiyle oluşturulabilir. Bunu Orta Doğu ve İskandinav ülkelerini kıyaslayarak görebiliriz.
              eski_bi_tanidik
              Cevabını Türkiye den alabilirsiniz. Sorsan herkes müslüman ama bi bak etrafına
                redblack
                Japonlarin ve iskandinav ulkelerinin cogu ateisttir ve dunya uzerinde en ahlakli irklar olarak kabul edilirler.
                  plazacalisani
                  Din millettin afyonudur.
                    bidakkasimdi
                    Tartışmaya gereksiz olan konu. Bunun iki uç örneğiyle durum daha iyi anlaşılır: Ortadoğuda din var, ahlak yok; Japonya'da din yok, ahlak var. Ahlak kuralları insanlığın ilk toplumsal kurallarındandır. Din kuralları sonradan gelmiştir.
                      pillowtalk
                      Ne alaka abi. En kibar insanlar genelde hiçbir şeye inanmayanlar oluyor. Direkt çürütülebilir bir yargı yani.
                        daisyyy
                        Valla kimin ağzından Allah lafı düşmüyorsa her türlü ahlaksızlığın onda olduğunu görüyorum.
                          roxannee-
                          Dinin de bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığını varsayarsak dinin temel amacı ahlakı topluma yerleştirmek olabilir. Ancak inançlı olmakla ahlaklı olmak arasında dağlar kadar fark var. Özellikle de modern toplumla birlikte dine ihtiyaç kalmadığını da görüyoruz. Tanrı öldü. Artık üstün insan var.
                          /
                          0

                          Tarihe Göre

                          İçerik bulunamadı.