Hadi Tartışmaya: İnsanların İyi Ahlaklı Olması İçin Dine İhtiyacı Var mı?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      tucco
      Din ve ahlak kavramı birbiriyle çok iç içe geçmiş durumda. Peki sizce böyle mi olmalı? İnsanların ahlaklı olması için dine ihtiyacı var mı? Şu an herhangi bir dine inanmadığı halde ahlak konusunda birçok müslümandan, hristiyandan veya yahudiden daha ahlaklı binlerce insan vardır. Ama asıl aklımı kurcalayan soru şu: İnsanlık tarihinde 'din' diye bir şey hiç var olmamış olsaydı, bugün sahip olduğumuz bu medeniyete ulaşabilir miydik?
        benita
        Sanmıyorum, bence kötü şeylerin olmaması için insanları göremedikleri, akıl bile yürütemedikleri şey ile korkutmak, normal cezalardan daha etkili. Bunu da din ile yapıyorlar. Mesela idam mı daha korkunç yoksa cehennem azabı mı diye sorsanız ben cehennem azabı derim çünkü bu zamana kadar hep sönmeyen ateşte yanmak anlatıldı. Bunun doğruluğu da ayrı bir tartışma konusu ama
          istanbulbeyefendisi
          Tarihte insanlığın dine ihtiyacı kesinlikle vardı. İnsanları, diğer canlılardan üstün kılan şey birbirleriyle çok daha iyi bir iletişim içinde olabilmesiydi. Fakat böyle bir iletişim, inanılan temel bir değer olmadan çok kısıtlı sayıda kişiyle olabilirdi. İnsanlığın gelişebilmesi için daha büyük kitlelerin bir amaç uğruna bir arada olması gerekiyordu. Büyük kitlelerin de kaos olmadan, ahlak kuralları çerçevesinde bir arada yaşayabilmesi pek kolay bir şey değildi. Tarihte bunu sağlayan şeylerden bir tanesi de dindi. Bu sebepten insanlık tarihinde din kavramı olmasaydı, bugün bu medeniyet seviyesine ulaşmış olabileceğimizi düşünmüyorum. Şimdi bile toplumsal düzen için birbirini tanımayan milyonlarca insanın aynı amaç uğruna çalışabilmesi için bazı değerlere ihtiyacı var. Ama 21. yüzyılda bu değer din değil. Para. Günümüzde ise ahlaklı bir toplum, dinle değil, iyi eğitimle ve yüksek refah seviyesiyle oluşturulabilir. Bunu Orta Doğu ve İskandinav ülkelerini kıyaslayarak görebiliriz.
            redblack
            Japonlarin ve iskandinav ulkelerinin cogu ateisttir ve dunya uzerinde en ahlakli irklar olarak kabul edilirler.
              eski_bi_tanidik
              Cevabını Türkiye den alabilirsiniz. Sorsan herkes müslüman ama bi bak etrafına
                erkan_cvs
                Hayır gerek yok.Hatta Uzak Doğu dinleri, ahlakı sağlayamadımları için ortaya çıkmıştır.
                  zeynebio
                  Elbette. İnanan insanlar Allah'ı sevdiği için onun emirlerine uymak için ahlaklı olmayı doğru olmayı tercih eder. Yoksa daha da kötü bir dünya olabilirdik.
                    polatt
                    Yok amk yok. Sorup durmayin amk...
                      sairsel
                      Dini düzgün yaşarsanız iyi ahlaklı olmanıza yardımcı olur ;)
                        roxannee-
                        Dinin de bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığını varsayarsak dinin temel amacı ahlakı topluma yerleştirmek olabilir. Ancak inançlı olmakla ahlaklı olmak arasında dağlar kadar fark var. Özellikle de modern toplumla birlikte dine ihtiyaç kalmadığını da görüyoruz. Tanrı öldü. Artık üstün insan var.
                        /
                        0

                        Tarihe Göre

                        İçerik bulunamadı.