6
11 Oca 2022
Frankenstein'ın Aslında Canavar Olmaması
19. yüzyıl İngiliz yazarlarından Mary Shelly'nin çığır açan romanı Frankenstein; iri yarı, isimsiz bir yaratığa hayat veren talihsiz bilim insanı Victor Frankenstein’ın korkunç hikâyesini konu alıyor. Roman, yapay yaşamın ilk gotik incelemelerinden de birisi aynı zamanda.
Kitabı okumayan mutlaka vardır ama Frankenstein'a hepimiz aşinayız. Özellikle popüler kültürün de bu konuda etkisi büyük ama çoğunlukla Frankenstein'ın canavarı değil de canavar Frankenstein diye insanların konuştuğunu o kadar çok duydum ki.
Frankenstein, canavarın ismi değil. Kitapta da zaten "canavar" ve "yaratık" adlarıyla anılıyor asıl canavar olarak yaratılan arkadaşımız. Bu yanılgı popüler kültürle mi doğdu merak ediyorum. Hâlâ böyle düşünenler var mı mesela?
Yine de canavarı yaratan ve insan doğasının da ötesine geçmek isteyen doktorumuz Victor Frankenstein'ın "canavar" olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fiziksel anlamda bir canavarın özelliklerini taşımasa da kendi yarattığı varlığı reddedişi, sevdiği insanlarla beraber onca kişinin ölümüne sebebiyet veriyor ve onu bir canavardan pek de farksız yapmıyor.
Aslında insanlar dış görünüşüne bakarak bunu monster diye ötekileştirmeden önce iyi huylu bir yaratıktı kendisi. Okuduğu kitaplar olsun tek başına hayatı tanıması olsun hayat şartları o hâle getirdi zavallıyı. Bi nevi insanın evrimi gibi..
Ayrıca Shelly bu kitabı yazdığında 19 yaşındaymış ve adını tam hatırlayamadım ama o ara düşürdüğü çocuğunun ismi de kitapta geçiyor..
anlıyoruz ki ön yargı başka hiç bir şey değil, bunu kırmak için tanımamız gerekiyor
/
1