Blitzkrieg
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      kshmr
      Almanların bulduğu, halen bir çok savaş okulunda okutulan bilinen en iyi taktiktir. Blitzkrieg taktiğini bizzat planlayıcılarından olan general heinz guderian ağzından günlüğüne şu şekilde yazmıştır. tankların piyadeye tahsis edilip edilmemesi sorununu aşağıdaki hayali örnek ile açıklığa kavuşturabilir: bu hayali örneği bir süre sonra, sahada uygulama şansımız olacaktı. kırmızı ve mavi taraflar savaş halindedir. her tarafın elinde 100 piyade tümeni ve 100 tank taburu vardır. kırmızı taraf tanklarını piyade tümenlerine dağıtmıştır. mavi ise elindeki tankların doğrudan doğruya başkomutanlık emrinde bulunan zırhlı tümenlerde toplamıştır. yaklaşık 500 km. uzunluğundaki cephenin 150 km’si tankların hareketine uygun, 150 km’si tankların güçlükle hareketine uygun, 150 km’si ise tank arazisidir. buradan şu tablo ortaya çıkmaktadır: kırmızı tümenlerinden oldukça büyük bir kısmı tanklarıyla birlikte, tankların hareket edemeyeceği ve bu nedenle hiçbir şeye yaramayacağı bir kesimde mavi’nin karşısına koymuştur. diğer bir kısım tümen, yine tanklarıyla birlikte, tankların güçlükle hareket edebileceği kesime yerleştirildiklerinden, tamamen israf edilmiş olmasalar da başarılı bir şekilde kullanılmaları uzak bir ihtimaldir. görülüyor ki tankların hareketine uygun kesimde kırmızı, elindeki tank kuvvetinin ancak küçük bir bölümünü kullanabilme durumuna düşmüştür. buna karşılık mavi taraf, tüm tankların kesin sonucun alınacağı ve tankların hareketine uygun bir bölgede toplamıştır. bu nedenle cephesinin geri kalan kısmında karşılaşabileceği küçük ölçüdeki tank taarruzlarına karşı savunurken (kesin sonuç yerinde) düşmanın tank gücünün en az iki katı toplamış olarak muharebeye girmek avantajını sağlamış olacaktır. elinde mesela, 50 tanksavar silahı bulunan bir piyade tümenine 200 tankla yapılacak bir taarruz, 50 tankın taarruzundan daha iyi sonuç verecektir. bu taktik ile en fazla 50 tank kaybederek, düşmanın piyade tümenini imha edebiliriz. buradan şu sonuca varıyoruz ki, tanklarımızın piyade tümenlerine dağıtılması, 1916 ve 1917 yıllarının eski ingiliz taktiğine dönmekten başka bir işe yaramayacaktır. not : mavi taraflar alman, kırmızı taraflar ise fransız ve ingiliz kuvvetleridir. bu taktik ilk olarak 1935 manevralarında neisse bölgesinde, daha sonra 1937 manevralarında wurzburg’da, 1938 manevralarında avusturya bölgesinde denenmiştir. daha sonra almanlar bu taktikleri fransa savaşında başarılı bir şekilde uygulamıştır ve müttefik kuvvetleri ağır bir yenilgiye uğratmışlardır.
        kania_
        Moon yerine yazim. özet pls
          tsukyomi
          Şu başlığın güzelliğine bakar mısınız ya, ne özlemişim.. En sevdiğim taktiklerin başında gelir bu kurban olduğum. Gözümde en iyi uygulayıcısı canım idolüm Erwin Rommel ve onun Hayalet Tümen'idir. Fakat bunun uygulanması için arazi ve hava koşullarının iyi olması lazım. Rommel'ın bu taktikte bu kadar başarılı olmasının sebebi de arazi ve pratik zekasıdır. Kendisini Stalingrad'a atsalardı blitzkriegi kullanmayacağına adım gibi eminim.
            berat_albayrak_
            Ayrıca Türk-PKK savaşlarında (özellikle zeytindalı ve afrin) bu taktik bolca kullanılmıştır. Bizdeki Turan taktiği neyse Almanlarda da Blitzkrieg öyledir.
            /
            0

            Tarihe Göre

            İçerik bulunamadı.