Biraz da Kültürlenelim: Neoliberalizm Nedir?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      roxannee-
      Neoliberalizm adından da anlaşılacağı gibi liberalizmin yen halidir. Peki ama liberalizm ne diye soracak olursanız önce kısaca bir liberalizmden söz edelim. Liberalizm; serbestlik olarak tanımlanan, bireylerin özgürlüğünü savunan bir akımdır. Meşhur sözü ise “bırakınız yapsınlar”dır. Ekonomide sürekli bir “gizli el”den söz edilir. Burada kastedilen şey ekonomi kurumunun doğal bir işleyişi olduğu ve dışarıdan bir müdahaleye gerek olmadığı, bu gizli el sayesinde her şeyin belli bir düzen içinde işlediğine ya da o düzen bozulsa bile en kısa sürede tekrar bir düzen kuracağına inanılır. Liberalizm 19. Yüzyılda daha belirgin bir hale gelmiştir. Elbette burada kapitalizmin etkisi büyüktür. Bireysel özgürlüğe ve serbest ticarete vurgu yapmaktadır. Malum kapitalizm de özgürlüğe vurgu yapmaktadır. Marx’ın dediği gibi üretim araçlarından özgürdür birey. Burada gerçek bir özgürlükten söz edilemez. Oysaki kapitalizm der ki; birey emeğini istediği yerde istediği şekilde satma özgürlüğüne sahiptir. Yav he he!! Neyse neoliberalizme dönelim biz. Neoliberalizm felsefik bir bakış açısı olarak 1940’lı yıllarda konuşuluyordu ancak o dönemlerde karma ekonomi diye bir ekonomik yapılanma söz konusu idi. Hatta önemli ekonomist Keynes o döneme damga vuran isimdi. 1960’lı yıllara gelindiğinde ilk olarak Şili’de bir darbe ile seçilmiş hükümet indirilip yerine ABD’nin desteklediği bir darbeci başa getirildi. Buradan anlaşılan şey; neoliberalizmin kaostan beslendiği olmalıdır. Bu kaos ya darbe gibi yapay ya da deprem, sel gibi doğal felaketlerle meydana getirilir ve oluşan kaos ortamı anında avantaja çevrilir. ABD’de Reagan, İngiltere’de Demir Leydi lakaplı Thatcher sayesinde 1980’li yıllar itibariyle neoliberalizm tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’de 80 darbesinin temelinde yine neoliberalizmi yaymak olduğunu görüyoruz. Çünkü Özal neoliberal kurumların başında gelen Dünya Bankası’nda danışman olarak görev almıştı. Peki neoliberalizmin özellikleri nedir? Neoliberalizm serbest piyasa temelleri üzerine kurulmuştur. Neoliberalizm devlet müdahalesinin zıttı olarak tanımlanabilir. Serbest piyasa, girişimcilik, rekabet, sosyal devletin yok oluşu neoliberal ekonominin temel kavramlarıdır. Aynı zamanda yüksek işsizlik, eksik istihdam, ve sınıflar arasındaki eşitsizliğin giderek artması da neoliberal ekonominin etkisidir. Ancak neoliberalizm öyle bir illüzyon yaratır ki; insanlar kendilerini gayet başarılı, zengin hissedebilirler. Bunun da temelinde tüketim kültürünün etkisi olduğunu görürüz. Neoliberalizm, sosyal devleti de sevmez. Devletin müdahaleci yapısından hiç hoşlanmaz. Devlet sadece neoliberal politikalar için uygun ortam hazırlanmasını ve sonrasında pek de bir şeye karışmamasını bekler. Bunun en bariz örneği, devlet büyük şirketlerin vergilerini indirir ya da vergi borçlarını tamamen silerken, dışarıdaki seyyar satıcıları yakalamak için, üç kuruş kazanan insanların kazandıklarını elinden almak için büyük bir çaba sarf eder.
        roxannee-
        Aynı zamanda neoliberalizm artık bir yaşam biçimi halini almıştır. Thatcher der ki” iktisat yöntemdir, amaç ruhu değiştirmektir.” Tam olarak öyle… Neoliberalizmde amaç ruhu değiştirmek. Şu an deli gibi çalışan, iki üç işi aynı anda yapan, sürekli girişimcilik hayalleri kurup girişimlerde bulunan insanlar neoliberalizmin bir nüvesidir. Çünkü neoliberalizm insanın sadece kol gücünü değil zihin gücünü de ele geçirmiştir. Tek derdi çalışmak, para kazanmak olan insanlar yaratmıştır. Günümüzde önemli olan kendini geliştirmek, multitasking olmak falan deriz. Çünkü neoliberalizm bu bireylere ihtiyaç duyar. Senin hayal gücün, yaratıcılığın neoliberalizm için önemlidir. Sizler de fark ediyorsunuzdur iş ilanlarında bunları sıklıkla vurgularlar. Neoliberalizm, birey üzerinde kurduğu değişim baskısının sloganları olarak; “yaratıcılık, vizyoner düşünme, oyun oynar gibi çalışmak, bekleme halindeki keşfedilmemiş yenilikler, sürekli geliştirilen beceriler” gibi ifadeler kullanılır. Kısaca (!) neoliberalizm bunlardan bahseder. Bizler de neoliberal özneler olarak mutlu mesut yaşadığımızı zannederiz. Son olarak neoliberalizm bize şunu da hissettirir: “ Başarısızsan bunun sebebi sensin. Bak, diğerleri nasıl da başarıyor, diğerleri nasıl paralar kazanıyor ama sen olduğun yerde sayıyorsun!” Bu senin suçun değil, bu bir sistem suçudur. Eğer bu yüzden kendinize yükleniyorsanız. Yapmayın. İşsiz olmak, bir dikiş tutturamamak, vasıfsız olmak senin suçun değil.
          redblack
          Kapitalizmin kuçuk kardesine benzetirim ben, biraz daha hircindir kapitalizmden, kapitalist sistemde insan emegi somurulup, ihtiyaclari ac kalmayacak sekilde karsilanirken neoliberalizm daha cok, hep bana hep banayi savunur.
            nickiharuto
            Güzel yazı olmuş teşekkürler.
              me_out_bye
              Dr.rock un resmini koymuşlar. - 30 yıl sonra - Hastayı muayene ettikten sonrs reçetesini yazıyor veriyor eline peki diyor cinsel hayatın nasıl ? Varsa bir sorun bana anlatabilirsin yardımcı olabilirim. Adamın 1haftalık ömrı kalmış rn son 1962de cinsel beraberlik yaşamış. Yıl şu an 2020 - En fazla yakınlaştığı şey elindeki ingiliz anahtarı.
                vsjvsjvsjv000
                Hayır o gün bu gün değil. Okuyamıyorum, başladım ama anlayamıyorum.
                  mevsimlerdensnbahar61
                  Okumaya üşendim
                  /
                  0

                  Tarihe Göre

                  İçerik bulunamadı.