79
28 Ara 2020
2.Dünya Savaşı (1.Dio Açık Oturumu)
"Savaşın kazananı olmaz" diyerek bir girizgah yapmak istiyorum.
Dünyanın belki de en derin, dipsiz, sinemaya, edebiyata, sanata, insanlığa, oyunlara, teknolojiye ilham kaynağı olduğunu bildiğimiz bir savaştır 2.Dünya Savaşı. Bölgesellikten öte kitlesel bir savaş olarak sivilleri de içine alan harp üzerine konuya nereden giriş yapmalıyım bilemedim.
Bir kaç gün önce burada bir kaç arkadaşla konusu geçince başlık açarız demiştik, üstüne dün de burada bu konuyu en çok konuşmak isteyeceğim arkadaşla konuşunca bugün açacağım başlığı dedim.
Bu başlığı açık oturum gibi girilen diolar üzerinden götürmek isterim. Yoksa neresinden tutsak günlerce üstüne konuşulur bu konu.
Ben başlangıç olarak yomi arkadaşımızın hayranı olduğu ve savaşın en etkili isimlerinden olan Rommel'in namı diğer "Çöl Tilkisi" nin nazarında başlayacağım. Rommel, Hitler'in en etkili komutanlarından birisiydi. Belki de güvenmesi gereken ilk kişi. Himmler ve Goebbels Hitler'in yanlış tercihi miydi?
Yoksa Hitler'in hırsları karşısında aslında hepsinin görüşü mü doğru olandı? Hitler'in ortadan kaldırılması.
SS'lerin acımasızlığı Hitler'in emri miydi yoksa kontrolden çıkan gücün açığa çıkması ile mi gerçekleşti?
Hitler yanı başında vuku bulan ihanet çemberlerini sezemedi mi?
.
.
.
Şimdi daha fazla soruları diolayacağım. katılan arkadaşlarla üzerine bir sohbet başlatırız ve kendi kendine evrilecektir sohbet.
Ayrıca bu savaşa ait herhangi bir anektod veya duyduğunuz ilginç şeyleri paylaşın ki üzerine konuşalım.
Eveeeet beklediğim başlık da açıldı..
Şimdi ilk olarak bunu belirtmek isterim ki Hitler Goebbels tercihinde yanlış bişey yapmadı, yani onun arkasında hakikaten duran belki de tek kişiydi ki zaten biliyoruz, Hitlerin ölümünden sonra eşini ve çocuklarını öldürerek, kendisini de öldürdü.
Savaşı da ölümüne istiyordu, kendisini zaten Propagandalarından tanıyoruz.
Babamla da hep konuşuyoruz, eğer naziler 4-5 yıl sonra savaşı başlatsalardı, onları KIMSE tutamazdı. O dönemde akla gelmeyecek silahları yapmışlardı, atom bombası hariç, ki onun için de zaten zaman gerekliydi, ama işte beklemediler.
Yani çok şükür *zamanında* başladılar ki, kaybettiler.
Amaaan bu konu üzerinde günlerce konuşabilirim..
Nazi ideolojisinden nefret ederim "öjeni" fikrini benimsemeleri sebebiyle o yüzden ne kadar yetenekli oldukları ya da ne kadar zeki oldukları umurumda bile değil almanlıklari hepsinin götüne girebilir sovyetlerinde boktan çalışma ve komünizm politikasıda götlerine girebilir ingiltereninde sömürgeci düşüncesinin amk amerikanında kapitelizmine amk italyanında etkisizliğine amk hepsinin amk kısaca
Tüm katliamlar nefreti hak eder ama soykırım çocuklara uzanır. Masumiyet karinesinin varoluş nedeni çocuklardır çünkü. Eğer soykırım yapanlar hakkında tek bir olumlu kelime edilirse dünyada bir çocuk daha ölür. Yahudi ırkından bağımsızdır bu katliam. Bilimsel arenada dahi söz konusu soykırımın tıbbi araştırmalarına ithafta bulunulmaz.
Neyse ki tarihi güvenilir kaynaklardan öğreniyorum. Rommel, Şeref'in getir götürünü yapar
Hep söylerim, naziler savaşı stalingrad kapışmasında kaybettiler, ondan sonra savaşı sadece sürdürdüler.
Rusya için erkendi, ama yok. Stalingrad bir tokat gibi oldu. Ondan sonra da gelsin "Totaler Krieg", yapalım "Volkssturm".
Goebbels Toplumu bunlara razı ederken, sonuçları düşünmedi tabi.
Hitler de bi zahmet edip arkasına, Avrupa'nın tarihine bakmıyor ki. Birazcık, sadece birazcık Napoléon olayından korksaydı, bütün bunlar olmazdı, hatta savaşı kazanırlardı bile, buna yemin edebilirim.
Svastikamı taktım, Rommel'imin resmini öptüm de geldim, bu akşam Sovyet Yomi yok. Öncelikle Rommel'in kara talihinden bahsetmek istiyorum. En büyük talihsizliği Hitler gibi deli fişek bir lidere sahip olmasıydı. Hitler iyi bir hatipti, vasıflı bir liderdi ama asla iyi bir asker değildi. Yanlış generallere güvenmesi ve her şeye müdahale etmesi (Normandiya hezimetinin mimarlarından biridir) ikinci talihsizliği hastalıklardı. Afrika'da kendi hastalığı, Normandiya'da eşinin hastalığı dolayısıyla ordusunun başında bulunamadı. İkisinde de doğal olarak kaybetti. 3. talihsizliği ise kısıtlı imkanlardı. Afrika'da da, Normandiya'da da korkunç rakamlarla savaşıyordu. Fakat bu talihsizlik onun dehasını da ortaya çıkardı. Ne Patton, ne Guderian, ne Manstein, ne de başka bir komutan ne Şeytan Bahçelerini, ne 88mm uçaksavar toplarıyla tank vurmayı akıl edebilirdi, ne de blitzkriegi bu kadar etkili kullanabilirdi. Bir geçitte geçen büyük çatışmada küçük olan ordusu 1000 asker ve 20 tank kayıp verirken Amerikan ordusuna 6000 asker, 183 tank ve 200 top kayıp verdirtti. Kaybederken bile götürüyordu karşı tarafı.
Arkadaşlar bu adam çok yanlış bir yere konuldu çok. Afrika nedir be führerim? Koysaydın ya mühimmat yığdırdığın Stalingrad'a. Tarihin en ünlü muharebelerinden biri olan Stalingrad muharebesi normalden daha kısa sürede, az kayıpla, muhtemelen de zaferle sonuçlanırdı. Zira Rommel'in sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri de askerleri çoğunlukla eve sağ getirmesiydi. Onun yerine kaybetme oranı %90 olan bir yere az mühimmatla, iki devin karşısına konuldu. İtalyan güçlerinin de yalnız bırakmasıyla yenildi. Tarih yenildi diye yazdı, Hitler paranoyasıyla üzerine bir çizik attı ve Hanibal ile yarışabilecek bir komutan, olabilecek en kötü şekilde öldü. Ah be komutanım, olmasaydı sonumuz böyle..
İnsanlar şu savaşta kim dikkat çekiyor dese Rommel son sırada bile yer almaz demem.
1 Numara numaralı plot Erich Hartmann, toplamta 352 uçak düşürmüş kişilik kendisi, ulaşılması artık imkansız o rakamlara.
2 Numara Hans-Joachim Marseille bu kişin de en büyük özeliği 10 dakika gbi bir sürede 3 uçak düşürmüş olması ayrıca Erich Hartmann ve diğer ACE pilotların en iyi pilot olarak kabul ettiği bir pilot kendisi bir test uçuşu sırasında öldü.
3 Numara kurt knispel bu eleman da tank konusun da bir ilah 200 e yakın tank yok ettiği biliniyor ama partiye yakın olmadığı için yerini 4 numaraya kaptırıyor.
4 Numara michael wittmann 168 adtet onaylanmış yok ettiği biliniyor,
partiye yakın olduğu için ismi kurt knispel daha çok bilinir.
5 Numara benim en sevdiğim paraşütü birlikleri ikinci dünya savaşını da kullanılan en etkili birlikleri alman paraşütü birlikleri çok az sayılarına rağmen savaş sırasın da adlarından bolca bahsettiriyorlar,
2. dünya savaşı tarihini benden iyi bilen çok az kişi vardır dünyada. küçükken hayal kurup senaryo yazardım