Son değişen yasaya göre milletvekili olma minimum yaşı 18. 2017'den önce ise 25, 1976'dan 2017'ye kadar ise 30'du. Yani çok yakın bir zamana kadar belli bir yaşa ulaşamamış kişiler siyasetten anlasa, ilgilense dahi herhangi bir yerde varolamıyorlardı.
Peki bu yaş sınırlamasını maksimum üzerinden de kursak? Mesela 30 veya 40 deseydik nasıl olurdu?
Öncelikle ajanslarda olduğu gibi belli bi yaşın üstünde kimsenin olmayacağı bu yerler sanki yaşlılar hiç yokmuşçasına beraber iş yürüttüğün akranlarınla dolu olurdu. Muhtemelen daha dinamik olacak siyasi arenada gelenekselcilikten çok yeni ve kreatif fikirler ön plana çıkardı. Problemler daha güncel ve insana dair, çözümler ise daha hızlı olurdu. Kimse bunayıp koltuğunu kaptırmama peşine düşmez, kim daha iyi ve üretkense onların işi yürüttüğü ve muhtemelen de dijitalde daha fazla kişiyi politize eden ve haklarının farkına vardıran projeler olurdu.
Ayrıca daha fazla politik crushımız olurdu. Avrupa'daki çoğu parlementonun bu fikre göre hareket ettiğini de unutmayalım.
Sonuçlarının olumlu olacağını düşündüğüm bu fikre ne diyorsunuz, siyasete katılım yaşı üst kulvardan sınırlandırılmalı mı?