574
2 Ağu 2021
Üniversite Tercihi Yapacaklara Vereceğiniz Ufak Tefek Tavsiyeler
arkadaşlar eğer bir idealiniz varsa, mesela doktor olacağım gibi, sözüm size değil. geride kalan gençlere sesleniyorum, okuyacağınız şehir güzel olsun. modern bir şehirde okuyun. Okulda geçireceğiniz max 5 saat. Geri kalanı şehirde geçireceksiniz. Ufkunuzu açacak şehirlerde okuyun.
Arkadaşlar size kötü bir haberim var bunun bilincinde olarak bölümlerinizi tercih edin. Öğretmenlik, sanat ve müzik dalları, yazılım ve bilgisayar hariç mühendislikler ve Uçak Teknisyenliği gibi kadroya çöküp ölene kadar bir daha kadro açılmayan ve doğuştan yetenek isteyen bölümlere ben seviyorum, bu benim idealim vs diye girmeyin. Doğuştan gelen bir yeteneğiniz yoksa sanat ve müzikte ancak bir noktaya kadar gelebilirsiniz o da size fakir bir hayat verir ve sürünürsünüz bilginiz olsun.
En fazla 30 yaşına kadar idare edersiniz sonrasında para ve hayat şartları ağır basar.
Yazılım, müzik, sanat, edebiyat spor gibi kişisel yetenek ve disiplin gerektiren bölümlere hazırlanıyorsanız üniversiteyi beklemeyin çok geç kalırsınız. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar faydanıza, üniversiteler amacınız değil sizi geliştiren araçlar olsun oraya bağlı kalmayın kendinizi sürekli geliştirin. Doktorluk, Avukatlık gibi sadece üniversitede alınan eğitimle edinilebilecek bir meslek için hazırlanıyorsanız da zihninizi geliştirin, bol bol kitap okuyun ve derslerinize çok iyi çalışın. Emin olun Lise boyunca sınav için çalıştığınız 4 sene, üniversitede gireceğiniz bir dönem vize-final temposuna denk bile değil. O yükün altında ezilirsiniz. Ben projeleri yetiştirip sınavlara hazırlanmak için 1 ay gece gündüz çalışıyordum da günde 3-4 saat uyuyarak yine de yetmiyordu, buna hazır olun.
Özellikle kızlara sesleniyorum, ne okuduğunuz önemli değil kendi ayaklarınızın üzerinde durup, hiç kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmeyi ve güçlü olabilmeyi öğrenin yoksa okuduğunuz bölümde doğru düzgün bir iş bulamazsanız yaşınız geldi diye bir kocaya verirler, sığırın tekiyle bir ömür geçirirsiniz. Tek başarınız çocuk yapmak ve ailesine hizmet etmek olan sıradan bir insan olursunuz.
Annelikten bahsetmiyorum o kutsal bir görev, sizin varlığınızın tek amacı çocuk doğurmak ve çocuk bakmakmış gibi 3. dünya ülkelerinde kabullenilmiş davranıştan bahsediyorum ben. Kendinizi geliştirmezseniz olacağınız bu çünkü, siz ne kadar çığlık atsanız da duyulmayacak ve sonunda bu olacaktır.
Yetenek gerektiren bir bölüme gidecekseniz eğer "güzel sanatlar, tiyatro, müzik vs" yeteneğiniz yoksa eğer ve para kazanmak zorundaysanız bu bölümleri tercih etmeyin hayal kırıklığına uğrarsınız. Yeteneğiniz varsa da eğer bence 1 sn düşünmeden girin, sanat bambaşka bir dünya hayatınız kurtulur hem manevi hem maddi açıdan, dikkat ettiyseniz önce maneviyatı kattım, bu daha büyük bir zenginliktir.
Türkiye'de lisans ve ön lisans okuduğunuz zaman ortalama max başlangıç 4-5 bin olacak ve para kazandıracak bir bölüm değilse 10 sene içerisinde max 10 bin olur bu da sizi zengin yapmaz bunun bilincinde olarak okuyun ve açıkta kalmayacağınız bir bölüm seçin.
Ben bu tavsiyeleri çok veriyorum o yüzden birazda yoruldum, SON TAVSİYEMİ VEREYİM, ASLA AMA ASLA HİÇ BİR KOŞULDA ZEKANIZA VE YETENEKLERİNİZE GÜVENMEYİN. ÇALIŞKANLIK VE DİSİPLİN HER ZAMAN DEHAYI YENER. BU BİLİNÇLE HAREKET EDERSENİZ MUTSUZ BİR HAYAT YAŞAMAZSINIZ.
Arkadaşınız, akrabanız için uygun yerler seçmeyin. illa hayatınızdan kopup gidiyorlar sizin için neresi iyi olacaksa orayı seçin.
Ben de üniversite mi bölüm mü önemli tartışmasına bir öneride bulunayım. Hukuk ve tıp dışında kalan bölümler için üniversite ve imkanları çok çok önemli. Reklam okuyacaksınız diyelim. Taşrada bir üniversitede okumakla büyükşehirlerde ve marka üniversitelerde okumak arasında dağlar kadar fark var.
Yaşlılara fazla takılmayın hepsi tek bölümün tıp olduğunu sanıyor. İdealinizde ne varsa ona yürüyün ama en iyi şekilde yürüyün ki utansınlar
Üniversite tercihi yapacaklara tavisyem arkadaşlar tercih yapmayın. Üniversitede bir BOK YOK . Bir işe başlayıp çalışın. Para daha güzel. İstediğiniz şeyi kimseye sormadan alırsınız. Öğrenciyken bunları yapamazsınız.
Vakıf üniversitelerinden uzak durmanızı öneririm. Zira baya baya sömürüyorlar. Okuldan çıktıktan sonra ne yaşadım lan ben her şey bunun için miydi oluyorsunuz.
Adının hiçbir hükmü olmayan üniversitelerde okuyacağınıza okumayın ya da yeniden hazırlanın daha iyi. Çünkü çürük sistemde o denli vasıfsız üniversiteler size artı katacağına aksine mezun olduktan sonra rakiplerinizin altında ezilmenize neden olacak. Ama üniversitenin ismi var ise yani nitelik anlamında saygın bir üniversite ise emin olun mülakatlarda sizi dinlemek isteyecek birileri olacaktır. Tabi kendinize ne kattığınızın da büyük önemi var. Sadece üniversite yetmez.
istediğiniz ve zevkle okuyacağınız bir bölüme girin öbür türlü ömür boyu bok gibi bir meslek dalıyla uğraşırsınız. Tercih etmeyi düşündüğünüz okulları iyice araştırın hatta oraya gidip görün dolaşın, etrafındaki yerleşim olanakları ve şehir kasaba vs yerleri de dolaşın malum zamanınızı oralarda geçireceksiniz.
Tercih listesini puanlamaya göre değiş sıralamaya göre yapın.
Üniversitenizi iyi seçin. Her okul iyidir diye bir şey yok maalesef ki nitelikli aldığınız eğitim iş yaşantınıza yansıyacaktır