81
23 Eyl 2020
Toplumumuzdaki 'Herkes Evlenmeli' Algısı
Toplumumuzda 25-26 yaşlarını geçen herkesin evlenmeyi planladığı, bir evlilik istediği algısı var. Tabi bu ailelerimizin istekleri ve akıllarında olan ama herkes evlenmeli ya da bir gün herkes evlenecek gibi bir algı var. Nedense bir evlilik yapmak istemeyenlerin varlığını reddediyoruz. Özellikle annelerimiz bu konuda zaman zaman baskıcı olabiliyor. Arkadaşlarının kızları ile tanıştırma eylemleri mi dersin, mütemadiyen fotoğraf gösterme girişimimi dersin. Neden herkesin evlenmek zorunda olmadığını düşünmüyoruz?
Onlar olaya duygusal yaklaşıyor torun sevgisi daha ağır basıyor, yaşıtlarının çoğu torun sahibiyken özeniyorlar bence. Bir de mutluluğun evlilikten ibaret olduğunu sanıyorlar, onların zamanında belki öyleydi durum bilmiyorum ama dünyanın ve düzenin değiştiğini anlamıyorlar
insanlar bir şeylerin evlenmesini istiyor. Herhangi bir şey olabilir. Sadece evlensin istiyolar. Çok takmayın. Düğün lazım onlara.
Evlenmek ne biliyim isteyene nasip etsin Allah da daha 25 yaşında genç biri evlenmesin ya genćliğinin baharı yani.
Ben 20'lerinde evlenen görünce üzülüyorum. 30'a yaklaşın bu ya 28-29 bence evlenme yaşı
Annemin benim için ayarladığı tanışmalara gerçekten evlenmek isteyen ama istediği gibi bir aday bulamayan bir arkadaşımı gönderiyorum. Sonrasında annemi arayıp kızınız çok hanımefendi, çok sevecen diyenler oldu. Bunlar bana vakti zamanında buzdolabı diyen canım teyzeler ya da akrabalar. Kazan kazan ilişkisi yani ben mutlu, arkadaşım mutlu, annem mutlu. Henüz kızımızı evlendiremedik bu yöntemle ama erkekleri tanıma aşamasında henüz.
Çok doğru. Çekirdek ailenin böyle bir beklentisi ve talebi olması bile ailenin geri kalanı sizin düğününüzü planlıyor bile olabilir. Ben evlenmeden önce, evlilik fikri aklımda bile yokken sevgili geniş ailem davetlilerin kimlerde kalacağını dahi planlamışlar, kendilerini bu hazırlamışlardı. Türk milleti düğün olayına bayılıyor zaten. Düğün olsun da nasıl, nerede ve kimin olursa olsun.
Ataerkil toplum yapısının öğrettiklerini kural gibi algılayışımızdan bunlar. Bir erkek veya bir kadın evlenmeden bir birey olamıyor sanki bu toplumda. Örnek vermek gerekirse 25 yaşında evli bir kadınla 25 yaşında evli olmayan bir kadının sözlerinin kıymeti aile içinde oldukça farklı. Bir kadın evlenmeden gerçek bir kimliği yokmuş gibi, bir erkek evlenmeden henüz çocukmuş gibi algılanıyor bu toplumda. Acı ama fazlasıyla gerçek.
Evlenmeme hakkı diye bir hak olmalı ve yasalarla korunmalı. Teyze baskılarından bizi kim koruyacak? Özellikle kadınlara karşı var bu tutum. Evlen de evlen baskısı. Evet kimisi iyi niyetli yaklaşımlar ama birçoğu yersiz ve gereksiz.
Sizde de var mı bilmiyorum ama herkesin yaptığı şey bana çok cazip gelmiyor. Marjinal olma çabası değil bu yanlış anlaşılmasın. Tercih edilmeyeni tercih etme merhameti diyebiliriz. Galiba arkadaş grubundaki tek ve ebedi bekar ben olacağım. Bundan mutluluk duyabilirim. Böyle farklılıklar keyif verir.