42
16 Ağu 2021
Suriye ya da Afganistan'a Sığınmak Zorunda Kalsak?
Gazeteci, eski vekil sormuş. Demiş ki, "Soruyorum: Siz Suriye'ye sığınmak zorunda kalsaydınız Suriye halkının size nasıl davranmasını isterdiniz?"
İlgiyle takip ettiğim, tarih bilgisine bayıldığım Oğuzhan Uğur'da cevap vermiş.
"Hocam biz Türk'üz. Ya özgürüz ya ölürüz. Bu soruyu kendinize sorun."
Pek realist değil tabii bu bakış açısı ve söylem ama yanlış değil. Peki gerçekten Suriye'ye ya da Afganistan'a sığınmak zorunda kalsak? Ne gelir başımıza?
https://twitter.com/OguzhanUgur/status/1426940499420753921
çok güzel bir söz var ya, "esaret bağlarında gül olmaktansa, özgürlük dağlarında diken olurum". Türk kavimleri hiçbir zaman boyun eğmedi tarihte. Yine eğmez, bu toprakları terk etmezdim!
Biz Türküz vatanını terk etmektense vatanımızda can veririz! Tarihin başından beri ismimiz savaşlarla anılıyor bizim sığınmacı olarak ülkeyi terk edeceğimizi kim nasıl düşünür?
Türk milleti olarak "ya istiklal ya ölüm" sözünü düstur edinmişiz biz kimseye sığınmayız.
Olmaz ama diyelim ki bu ülkelere sığınalım desek daha sınırdan geçmeden bizi kurşuna dizerler.
Bilemiyorum konuşmak kolay ölmeyi yeğleriz falan ama o hissi yaşamadan kimse tam olarak bilemez bunu bence. Diyelim ki sığındık, bizim insanımız o kadar taşkınlık yapıp gittiği yerin insanını kışkırtmaz.. Bundan eminim.
kolay kolay türkün çocukları bu ülkeyi terk etmez, yine savasırız bızı buradan kolay kolay vatanımızdan kovamazlar.
şu kopan fırtına türk ordusudur yâ rabbi.
senin uğrunda ölen ordu, budur yâ rabbi.
tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,
galib et, çünkü bu son ordusudur islâm'ın.. Topkapı sarayının girişinde "tüm mazlumların sığınağı" yazması bu nedenle:)
Kaçan kadınlar ve çocuklar ganimet olarak alınır, erkekler de arada ganimet (Afganistan'da oğlancılık yaygındır) arada Taliban uşağı olarak kullanılır. Yani saçmalamayın millet gerizekalı mı oralara kaçsın? Zaman değişti, eski Türklük Arap kültürüyle törpülendi, imkanı olan Türkler oluk oluk Batı'ya kaçıyor. Onlara sormak lazım bu soruyu, bakalım nasıl davranıyorlarmış.
Empatisiz bir insan değilim ama bu konuda empati yapamam çünkü ülkem insanını ne kadar eleştirirsem eleştireyim o noktaya getirmeyiz bu vatanı diye düşünüyorum. Oğuz'a da katılıyorum.