Sorgu Odası: Dinler, Mitolojiler, Ortak Noktaları ve Söylenceleri
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      tsukyomi
      Selam arkadaşlar, yine bulaşık bir konuyla karşınızdayım; dinler. Hepimiz psikolojik olarak bir iteceğe ihtiyaç duyuyoruz ve bu itecek genellikle inanç oluyor. Kimimiz semavi dinlere inanıyoruz, kimimiz paganizme, kimimiz kendimize, hatta satanist evlat Arifler bile var aramızda, ki favorilerim onlar. Peki uğruna savaşlar çıkardığımız, birbirimize sırtımızı döndüğümüz bu dinlerin ve mitolojilerin ortak noktalarını biliyor muyuz? Eskiden inanacak bir din arardım kendime. İslam, hıristiyanlık, paganizm, wicca, tengricilik, hatta pastafaryanlık, hepsini araştırdım, kitaplarını okudum, sonuç olarak hiçbiri bana uymadı ve kendi dinimi kurdum. Fakat bu dinlerde kendimi ararken başka bir şey buldum; her din olmuş bir olayı farklı anlatmış. George R. R. Martin Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde bunu o kadar iyi işlemiş ki. Serinin antik çağlarında bir olay oluyor; gökte iki ay olan bu zamanlarda bir meteor ikinci ayı parçalıyor ve parçaları dünyaya düşüyor. Bu olay zamanla o kadar farklı şekillerde anlatılıyor ki, sırf bu olaydan dinler oluşuyor. Kimi ejderhaların bu şekilde geldiğine inanıyor, kimi yüce tanrılarının kılıcının ayı ikiye böldüğünü söylüyor, kimi düşen siyah meteora tapıyor. Bizim dünyamızdaki örneklerinden birinden başlayayım; Nuh Tufanı. Hawaii inanışı, Sümerler, Tevrat ve Kur'an'da tanrının insanları cezalandırmak için gönderdiği bu felaket, Sibirya inanışında dünyayı taşıyan dev bir kurbağanın hareket etmesiyle oluşur mesela. Halbuki olay muhtemelen son buzul çağının bitmesiyle eriyen buzulların deniz seviyesini metrelerce yükseltmesiydi. Şimdi klavyeyi size bırakmak istiyorum. Sizce inançlar bu olayları süslemeye neden ihtiyaç duyar? Nelerdir inançları birleştiren şeyler? Neden gazabı seçer dinler? Ayrıca tufan konusuna benzer, olmuş olan olayların farklı anlatımları varsa (ki var) bilenlerden dinlemek isterim. Sorgulayalım bakalım şu konuyu.
        ve_sair
        Bence dinler insanlığın varoluşundan beri var ve semavi dinler birbirinin devamıdır. O yüzden olayları anlatırken tarzları birbirine benzemekte ve ödül-ceza sistemleri yakınlık göstermektedir. Binlerce yıldır evrilen insan da gerek toplumsal ihtiyaçlar, gerekse bazı kesimlerin rahatlığı için bazı dinleri kafasına göre dizayn etme imkanı bulmuşlardır.
          q_007
          İnanmadığım için hiç kurcalama isteği duymadım 🤭
            kablolu_kulaklik
            iyiler ödüllendirilir kötüler cezalandırılır
              kojiro-
              Bahsedilen ornekleri bilim acisindan degerlendirildigi gibi bir cok kesim de bunlarin olusmasini saglayan ilahi bir guc Allah'tir der. Burada ki ince cizgi anlatilmasi gereken olayin abartilmadan yalansiz bir sekil de insanlara ulastirilmamasindan oturu ilim ve bilim arasinda karisiklik ortaya cikiyor. Ornekle vakti zamaninda Kuran'i yakan kiz gibi lanse edilen aslinda heykel olarak bir sanatci tarafindan ortaya sunulmus bir eser oldugu ortaya cikmasi gibi. Insanlara inanclari korkuyla enjekte ettigin de ve sonrasinda bu gibi orneklerin yalan oldugu ortaya ciktiginda insan ister istemez kafasinda soru isaretleriyle kaliyor. Iste burada en buyuk dusmani aslinda inandigini dusunen ama uydurulan seyleri dinlere baglayan kesimden geliyor. Unutulmamasi gereken su ki ta Sumerlerden baslayan rutueller ile su an ki semavi dinler veya baska inanclarda ki rutueller arasinda cokta fark yok. Bu duruma inanmayan kesim insanlarin uydurmasina olarak bagliyor, bence baska bir bakis acisi olarak demek ki temel de bir inanc ve yaratan soz konusu ve farkliliklar ortaya cikmis a bagliyorum. Ilk inanislardan itibaren suan ki semavi inanclara kadar guncelleme alan bir olgunun maalesef insanlar tarafindan tahribata ugramis olmasi da bir cok tutarsizligi ortaya cikariyor. Insan genleri itibariyle sadece fiziksel ozellikleri almaz ailesinden cevresinden, soyut kavramlariyla birlikte dogar insan. Ne yaparsaniz yapin etrafinizda ki 5 kisinin ortalamasisiniz mantigiyla yola cikarsak aslinda ister istemez bizi sorgulamamizin uzerine ortuler ortuluyor. Sahsen benim icin bir insanin neye inandigindan ote nasil bir yaklasim sergiledigi onemli.
                tepeskupas
                Akıl denince kimin aklı esas alınır ki? Bizim aklımıza uygun gelen sizinkine gelmeyebilir, gelmiyor da. Gelse ahhh bi gelse:))Din akla uydurulursa insan sayısı kadar din ortaya çıkar. Anlaşılan siz, gaybın ne olduğunu bilmiyorsunuz. Diyorsun ki:Görmediğim şeye iman etmeyi aklım almıyor, dindeki şeylerden ruhum sıkılıyor. Diyorum ki:Almayan aklını ve sıkılan ruhunu göstermeni istiyorum, bakalım gösterebilecekmisin? Gayb, duygu organları görmek, işitmek, dokunmak, koklamak, tatmak ile veya hesap ve tecrübe ile anlaşılmayan şey demektir. İman, görmeden tasdiktir. Cebimden elma çıkarsam, sonra bu elmadır desem, bunu görenin tasdiki inanmak olmaz, gördüğünü söylemek olur. İman gayba olur. Cebimde altın var desem, siz bana güvenerek evet var diye tasdik ederseniz bu inanmak olur, ama altını gördükten sonra bu altın demek iman değil, gördüğünü söylemek olur. Bu farkı iyi anlamalıdır. " Demek ki gayba inanmak, müttekilerin vasfıdır;)
                /
                0

                Tarihe Göre

                İçerik bulunamadı.