Son Dönemin Tartışma Konusu Çoklu Baro Sistemi: 'Baroların Siyasi İktidarın Denetimi Altına Girmesi İsteniyor'
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      dio-gundem
      Ankara kulislerinde son dönemde Avukatlık Yasası’nın değiştirilerek çoklu baro sistemine geçileceği ve ilgili düzenlemenin yakın zamanda Meclis’e geleceği konuşuluyor. Yeni düzenlemeye göre, barolar yine merkezde tek bir Barolar Birliği tarafından yönetilirken, illerde çoklu barolar kurulabilecek. Dolayısıyla, üye sayısı beş bini aşan illerde iki bin üye ile yeni bir Baro kurulabilecek. Örneğin İstanbul’da ilave olarak 5-6 baro daha kurulabilecek. Euronews Türkçe'den Menekşe Tokyay da planlanan uygulamanın hukuk sistemi ve demokratik işleyiş açısından doğurabileceği etkileri hukukçularla konuştu. Avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal, Avukatlık Kanunu’nda değişikliğe gidilerek çoklu baro sisteminin getirilmesi yönünde bir adım atılmasıyla birlikte aynı yetkileri alacak olan baroların yetkilerinin bölüneceği ve mesleki eğitimin kalitesinin azalacağı konusunda endişelerini dile getiriyor. Köksal’a göre, bu uygulama, baroları “siyasi bir araç” olarak kullanma arzusunun bir uzantısı olup, hak arayan kişilerin, örneğin şiddet gören bir kadının veya istismara uğrayan bir çocuğun, bağımsız avukata erişimini zorlaştıracak. “Kamu hukuku tüzel kişileri olan baroların üç temel görevi vardır” diyen Köksal bu görevleri şu şekilde sıralıyor: “Avukatların eğitimleri, avukatlarla yargının, avukatlarla müvekkillerinin ve avukatlarla avukatların ilişkilerinin düzenlenmesi; hukukun üstünlüğünün sağlanması; ve hak arama özgürlüğünün temin edilmesi.” Köksal, avukatların mesleki eğitiminin, sınav ve ruhsatlandırma sisteminin çok başlı hale gelmesiyle birlikte mesleki eğitimin zayıflayacağı görüşünde: Köksal, “Bölünmüş barolar, mali açıdan zorluklar yaşayacaklar. Eğitimleri karşılayamayacaklar. Üye kazanabilmek için de eğitimleri (...) gereği gibi yapmayacaklar. Avukatlar da nerede kolay ruhsat alabiliyorlarsa oraya gidecekler. Bu da, eğitimin ciddiyeti ve kalitesini etkileyecek” diyor. Haberin ayrıntıları onedio'da.
      https://onedio.com/haber/son-donemin-tartisma-konusu-coklu-baro-sistemi-barolarin-siyasi-iktidarin-denetimi-altina-girmesi-isteniyor-908210
      https://onedio.com/haber/son-donemin-tartisma-konusu-coklu-baro-sistemi-barolarin-siyasi-iktidarin-denetimi-altina-girmesi-isteniyor-908210
        pillowtalk
        Ya ne gerek var böyle şeylere. Her yeri, her kurumu topla tek bir kurum haline getir canın ne istiyorsa onu yap. Ayrı ayrı ne gerek var. Topla hepsini bitsin gitsin.
          zeynebio
          Avukatlardan hiç haz etmem zaten iyice saçma bir meslek olmaya başladı desene :))
            ozymandiase
            Bu ülkede iktidar denetimi altında olmayan hiçbir kurum kalmadığından normal karşılanabilecek türde bir olay. Yasama, Yürütme, Yargı. Yardım !
              sozdedegilgozde
              Zaten gitgide yok olan adaletin arkasından bakarken ellerimiz boş bir şekilde bu durumun gerçekleşmesiyle birlikte anladığım kadarıyla barolar bir sendika gibi hareket edecek. Her görüşün bir barosu olacak ve bu da adaletin elden gittiğinin tam anlamıyla apaçık bir resmi olacak. Çok üzülüyorum böyle haberlere.
              /
              0

              Tarihe Göre

              İçerik bulunamadı.