76
16 Ara 2020
Şehirlerin İsimleri Nereden Gelmiştir?
Arama motoru önerilerde gördüm. Paylaşasım geldi güzel konu. Tek bir ilin ismi hakkında bilgi yok o da sonradan il olmuş zaten 😅 Çakma il. Heralde biri dedi öyle kaldı 🤔 Bir hikayesi yokmuş sanırım ya da bilinmiyor.
Artemis izmirliymiş bu arada. 😯😯😯😯😯
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻. 🙂
Şehirlerin isimleri nereden gelmiştir?
KONYA
Hristiyan azizlerinden olan St. Paul, Milattan önce 47-50 ve 53 yıllarında burayı ziyaret ederek dini bir merkez haline getirdi. Bu yüzden buraya Hristiyanlar tarafından, “Kutsal Tasvir” yada “İsa’nın tasviri” anlamına gelen “ikonyum” adını verdiler. Roma İmparator’ları değiştikçe bu bölge farklı isimlerle anılmıştır. Bu isimler arasında Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium gibi adlar yer alır. Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçerken Araplar ise bu şehre Kuniya demişlerdir. Konya iline verilen diğer isimler arasında Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia gibi isimler yer alır.
Selçuklu ve Osmanlı döneminde buraya Konya denilmiştir ve günümüzde kullanılan ismi de buradan gelmektedir.
Güzel memleketimin ismi Samsun yunanca amisos kelimesinden türetilmiş. Yerli amazon kadınları bizim memlekette yaşıyormuş zamanında.Bu da belediyenin yaptırdığı amazon köyü ve heykeli. Belediyemiz çalışıyor.
ANKARA
Ankara, tarih boyunca pek çok değişik isimle anılmıştır. Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar (Klasik, Helenistik ve Bizans dönemlerinde) tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Klasik Yunancada Angira okunur) olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arapça kaynaklarda "Beldei-el Selasil", "Mamuriye" ve "Ma'muriye-i Selâse" olarak geçer. Klasik Yunanca "Anküra" şeklinde telaffuz edilen şehrin adı, Araplar tarafından korunmuştu. Türkler'in Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad "Ankara" ve "Engürü" olarak değişime uğradı, batı dillerine de "Angora" olarak geçti. "Engürü" adı, Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde kullanılan resmî ad, Selçuklular'da "Ankara", İlhanlılar döneminde "Engürü" ve "Engüriye", Osmanlı Devleti'nde "Engürü" ve "Ankara" olmuştur. Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir.
Görsel eki benden.
Tekirdağ
Bizansın uç beyliklerinden, tekfurlarındanmış. Tekfurdağ imiş orjinali. zamanla türkleşince adı tekirdağa evrilmiş.
memleketim olan Sinop'ta baktım da sonundan "e" çıkartmışlar sadece çokta fark etmemiş 😂