39
18 Eyl 2020
Sanatçının Topluma Örnek Olmak Gibi Bir Zorunluluğu Var mı?
Halil Sezai örneği üzerine konuşulanları biliyorsunuz. Sanatçının topluma örnek olduğu bu nedenle tüm tavırlarını, hal hareketini kontrol etmesi söylenir. Peki sırf ünlü olduğu, kamu tarafından tanındığı için sanatçılara böyle bir şart koşulması ne kadar doğru? Toplumsal düzende herkesin birbirine örnek teşkil ettiği ve bunu bilerek hareket etme gerekliliğini savunuyorum ben. Ancak bu örnek meselesinin sadece ünlüler üzerinde konuşulmasını doğru bulmuyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Çok güzel konu ve soru. Sanatçıyı ünlü olduğu için zan altına alıp, üzerine baskı oluşturup "sen busun, böyle davranmalısın." gibi bir algı ile onun üzerine bir de bu misyonu yüklemek yanlış geliyor. Adı üstünde SANATÇI. Topum için veya kendi için bir sanat icra ediyor ve bunun için hayatın her türlü damarından besleniyor. Ben bu meseleyi her dünya bireyinin vazifesi olarak görüyorum. Yaşayan, toplumda yaşayan herkes kendi üzerine düşen özgürlükte yaşamalı hayatı. Ahlak, etik, toplum baskısı tabi ki ülke sınırlarına göre değişiyor. Ama birey olarak başka birinin özgürlüğüne kastedersem bu kim olduğum fark etmeksizin cezalandırılmalı, kınanmalı, bu davranışı gösteren kişi de ıslah edilerek işte cezasını çekerek topluma kazandırılmalı diye düşünüyorum.
Ayrıca Halil Sezai tutuklandı. Haklı bir karar. Tebrik ediyoruz ciciş yargımızı. Peki daha Sezai gibi nicelerini görüyoruz, onlar neden hala serbest? Adam ünlü ve kayırma olduğu sezinlenmesin diye öyle mi? Deniz Seki de bu yüzden tutuklanmıştı. Ama yapan, satan, içen, aracı olan herkes dışarıda kaldı.
Adalet herkese olsun herkese!
Her bir bireyin topluma ve özellikle gençlere örnek olmak gibi bir sorumluluğu vardır. Sanatçıların, toplumun yakınen tanıdığı ünlülerin üzerine düşen daha fazladır. Herkesin sizi izlediği bir Dünya'da tabii ki halinize, tavrınıza dikkat etmekle sorumlusunuz.
Sanatçılar özgür olduğu sürece üretkendir, beğenirsiniz beğenmezsiniz, roller yüklenirse doğallıktan çıkar. Kimseye örnek olmak zorunda değiller, kimse de sadece sanatçı diye örnek almasın.
Ben böyle bir zorunlulukları olduğunu düşünmüyorum. Biz sanatçıların sanatları ile ilgilenmek durumundayız. Kişisel tercihleri bizi ilgilendirmez. Halil Sezai olayı çok yanlış ama onların sırtlarına bu yükü yüklemek doğru değil. Bizler ne kadar örnek oluyoruz ki topluma?
Ben olduğunu düşünüyorum. Bu mertebeye herkes gelemiyor. Herkes toplum nezdinde bu kadar görünür olamıyor. Bu durumun iyi şeyler için değerlendirilebilir olduğunu düşünüyorum.
Tabii ki vardır. Herkesin gözü kulağı onlar oluyor bir şekilde ve toplumu etkileme güçleri var. Bu şartlar altında sıradan insanlar gibi davranamazlar.
Bu sorumluluğu taşıyan tek meslek grubu siyasilerdir. Sanatçının böyle bir görevi yoktur.
sanat toplum için diyen köylüler lap diye ortaya çıkmadan söyleyeyim. sanat sanat içindir. topluma örnek olmak ne ya?