25
27 Ara 2020
Resmi Olarak Dinden Çıkmak
Merhabalar. Biliyorsunuz ki ülkemizde son zamanlarda "Müslüman ülke" kavramı çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bunun dayanağı da çoğunlukla ülkenin nüfusunun yuvarlak rakamla %90 kadarının Müslüman olarak nüfusa kaydedilmiş olmasıdır.
Bununla birlikte bu oranın gerçeği yansıtmadığı ve ülkemizde aslında Müslüman olarak kayda geçirilmiş insanların içinde çok sayıda ateistin bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca kendini ateist olmasa bile tam olarak Müslüman kabul etmeyen de çok sayıda insan mevcut. Bu insanların çoğu yine kendileri gibi ailelerden yetişmiş olmakla birlikte bir kısmı da dindar ailelerden gelip sonradan kendi iradesiyle dinsiz olmayı seçmiştir.
Baştan söyleyeyim, inançlı insanları gücendirmek için değil, inançlı olmayan, kendini ateist olarak tanımlayan ve dinle bağlantısı olmayan insanları aydınlatabilmek için bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Yakın zamanda kendim kimliğimden İslam ibaresini kaldırdım ve bu sırada pek çok kişinin bundan haberinin olmadığını gördüm. Bu açıdan aydınlatıcı bir bilgi bırakmanın kendim gibi başka bireyler için faydalı olacağını düşündüm. Bizzat kendi ailemin içinde eski jenerasyonlarda inançlı Müslümanlar mevcut. Kimseyi gücendirmek, kırmak, değerlere saldırmak gibi bir düşüncem olamaz.
Müslüman, Hıristiyan veya Musevi ülkesi olmayan, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasında, dinle bağlantısı olmayan ve nüfusta kayıtlı olan bağlantıyı da yasal olarak kaldırmak isteyenlerin bu hakları güvence altına alınmıştır. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 35. maddesinin 2. bendi şu şekildedir:
"Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir."
Yani kimliğinizdeki din hanesini kaldırmak istemeniz durumunda isim değişikliğinde olduğu gibi mahkeme kararına ihtiyacınız bulunmamaktadır. Yapmanız gereken tek şey nüfus dairesine gidip isteğinizi bildirmek. Ancak yeni kimliklerde din hanesi kart üzerinden kaldırılıp, çipin içine gizlendiği için eğer kimlik yenileme işlemi yaparsanız din sildirme konusunu işlemler başlamadan yetkiliye bildirmeniz gerekmektedir.
Yani özet geçecek olursak, ailenizin size sormadan sadece bir gelenek olarak kimlik bilgilerinize yazdırdığı ve kendinizi ait hissetmediğiniz dinden yasal olarak çıkmanız ve kendi inançlarınıza göre kimliğinizi belirlemeniz mümkün. Ortadoğu'daki diğer ülkelerde ölüm kalım meselesi olan bu konunun ülkemizde tek bir dilekçeyle bu kadar basitçe çözülebilen birşey olmasını da herşeyi olduğu gibi kurucumuz ve ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduğumuza da değinmeden geçmek istemiyorum.
Saygılar.
Dindar olmak çok önemli değil yani dinden çıkmakta önemli değil sonuçta inanmak aynı yaradana inanmaktır. Müslüman olmak yada başka dine inanmak kişiye kalır ve ona özeldir.
evet %90 müslüman bir ülke falan değiliz.laik bir ülkedeyiz.bunu söyleyenleri anlamıyorum.ancak Osmanlı da kimseyi zorla müslüman yapmıyordu.herkes dini inancını özgür olarak yaşıyordu.
Resmî olarak dine giriliyor mu çıkılsın. Yeni kimliklerde din haneside yok. Din güzeldir, öğretilerini süzdün mü hoştur, iyilik yap der, bakma sen yeşil jartiyerli imamlara. Benim ne dindar dostlarım var yanaklarını mıncırırsın görsen
Bana kimse demedi yazılı beyanına gerek var dini İslam ibaresini bulundurabilir miyiz diye??
Arkadaşlar zaten din insanın kendi manevi kalpten inanışıyla olur yani bir kagıt parçasında islam yazınca olmaz bir insan inançlı veya inançsız olmakta özgür
Tabi bu yasanın güzelliği sadece dinden çıkmayla değil, aynı zamanda dine girmeyle de alakalı olması. Yani eğer aileniz ateist ise ve zamanında dininizi boş bıraktıysalar, siz sonradan herhangi bir dine geçmek istediğinizde yine bu yasadan faydalanabilirsiniz.
Laik hukuk devletinin her inançtaki insan için en ideal düzen olduğunu bu yüzden söylüyoruz.