0
27 Şub 2022
Psikoloji Nedir?
Sonsuz Matris Teoremi
Temel olarak "Davranışlar ve bunların altında yatan düşünceler" olarak tanımlanan psikoloji aslında nedir, ne değildir?
Psikoloji denilince karşımıza farklı düşünce yığınları çıkar ve böyle olması da normaldir. 19. yy psikolojinin felsefeden bağımsızlığını ilan ettiği tarihtir. Maalesef ki işin içine felsefe girdiğinde işlerin karmaşıklaşması ve cevaplardan daha çok sorular olması da çok abes bir durum değildir.
Burada size tarih bilgisi vermeyeceğim, ne zaman, hangi olayla, nerede, kim tarafından psikoloji "bilim" mertebesi kazanmış sizlere bunu söylemeyeceğim, yalnızca psikoloji denilince akılda oluşan algınızı biraz daha belirli bir görüntüye ulaştırmanıza yardım edeceğim.
Genel olarak insanların davranışlarını tahmin etmek ve bu tahminlere göre aksiyon almak amaçlı bir girişimdir kendileri ve genellikle adı anıldığında "klinik" alanı akla gelir. Patolojiyi araştırmak gerçekten çözümsel ve pragmatik olarak açıklayıcı sonuçlara götürebilir, fakat bütün pragmatizm ya da çözüm patoloji üzerine temellenmiş değildir. Çok geniş bir kapsamı olan psikoloji insanların davranışları, düşünceleri, hisleri, fizyolojisi, ekonomisi, toplum ve neredeyse diğer bütün değişkenleriyle ilgilenir.
Gelelim psikoloji "ne değildir" kısmına.
Yaşam koçluğu, motivasyon konuşmaları ya da psikoloji lisans eğitimi almadan kişisel düşüncelerini başkalarına, risklerin ne olduğunu dahi fark etmeden, temel olarak insanları analiz etme yetisine sahip olmadan ve bu işin süzgecinden geçmeden insanlar hakkında bulundukları fikirleri yaptırımvari olarak insanlara aktarma durumu psikoloji ile bağlantılı bir yaklaşım değildir.
Yukarıda anlatılan şeyler tamamen boş şeyler mi? Belki evet belki hayır. İnsanların arz-talep dengesine göre şekillenecek durumlardır sadece, tamamen bir arz-talep meselesi...
Peki klasik "psikoloji okumayan psikoloğum demesin" triplerinden başka size bu konuyla ilgili ne söyleyebilirim?
Kısa ve öz olmak gerekirse...
İnsanların yaşadıkları, hissettikleri ve düşündükleri, yaptıkları ve yapacakları, geçmiş-an-gelecek üçlemesindeki her türlü insan fonksiyonlarının getirdiği değişkenler havuzundaki olasılıkları olabildiğince "classify etmek" ve bunlarla ilgili kümülatif bilgiyi analiz ederek alınan aksiyonlarda minimum risk maksimum fayda sağlanarak işleri halletmeye çalışmaktır psikoloji.
Psikoloji sıkıcı kuralları olan bir bilim değildir, her ne kadar şu anda okuduğunuz yazı diğerleri gibi didaktik tarzda yazılsa da, içerisinde açabileceğiniz birçok kapı olan, ve o kapılar da bir nevi ömrünüzün yetmeyeceği çoklukta inception yaşatacak derecede kapılar olan odalara açılan bir oda gibi bir uğraştır. Analitik olarak anlatılırsa:
İlk oda: İnsan
Kapılar: Düşünce, Duygu, Davranış...
1.1.1. (1. odanın 1. kapısından açılan odanın 1. kapısı) : Pozitif düşünceler
Diğer kapılar: negatif düşünceler, pragmatik düşünceler, yıkıcı düşünceler...
1.1.4.1. : Bilgi öğrenimi, kullanımda şans kapıları yaratır.
Vs
Sonsuz Matris'e Hoş Geldiniz...
/
1