Para Biriktirme Teknikleri
Var mı para biriktirmek için uyguladığınız bir teknik veya yaptığınız bir yatırım
aybaşında bütçeyi sarsmayacak ancak kazanca oranla çok da az kalmayacak "o miktar"ı bir kenara atmak, bir şeye yatırmak -altın olur döviz olur...-
aysonuna arttırmaya çalışarak ayı geçirmek yalnızca beyhude bir çaba, hayalperestlerin eylemidir...
bankaların birikim hesapları oluyor. mesela garanti uygulamasında var. aylık otomatik olarak bir miktar giriyorsunuz ve kaç ay/yıl boyunca birikim yapmak istediğinizi seçiyorsunuz. ardından belirlediğiniz günde o miktarı laps hesabınızdan emikliyor. toplam varlığınıza da yansımadığı için o yokmuş gibi davranıp para biriktirilebiliyor. bence güzel.
Şu an çok iyi yapabiliyorum evde kalarak. Evden dışarı adımımı attığım an puf.
En iyi para biriktirme tekniği, krediye girip bir mal almak, parayı oraya bağlamak.
Bende başka türlüsü mümkün olmuyor.
Zorunlu Tasarruf
Para biriktirme yerine borç kapatma kredisi veren bankaları araştırıyoruz.
50/30/20 kuralı. 50/30/20 kuralı, harcamaları üç kategoriye ayıran basit bir plan: İhtiyaçlar, istekler ve birikim.
Gelirinizin yarısını içeren yüzde 50'lik ilk kategori, vergiler sonrasında kazandığınız paranın kira veya ipotek ödemelerine, sigortaya, yan gereksinimlere, asgari borç ödemelerine, otomobille ilgili ödemelere, yiyeceğe, iş yerine ulaşıma ve sağlık hizmetlerine gitmesi gerektiği anlamına geliyor.
Bu, her ay ödemeniz gereken faturaları içerdiği için en önemli kategori. Gelirinizin yarısını gerektiriyor ve bu faturalar yüzde 50 bandını aşmamalı.
Vergi sonrası gelirinizin yüzde 30'unu oluşturması gereken ikinci kategori, istekler kategorisi.
Bu kategori kahve, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, sinema veya konsere bilet almak ve alışveriş yapmak gibi hayati olmayan şeylere harcadığınız para için.
İstek kategorisi, TV ve spor salonu aboneliklerinin yanı sıra otomobillerdeki veya teknolojik aletlerdeki önemsiz iyileştirmeleri de içeren, isteğe bağlı harcama olarak kabul edilen her şeydir.
Gelirinizin yüzde 20'sini oluşturan üçüncü kategori, biriktirmeye ya da acil durumlarda kullanmaya ek olarak yatırım veya borç azaltma ödemeleri için ayrılması gereken para.
yurtdışında çalışmak. Şahsen Türkiyede yıllık kazandığım miktarı aynı çaba ile 2 ayda kazanıyorum.
Kavanoz yöntemi diye bir yöntem vardı. Hatırladığım kadarıyla bahsedicem. Çalışansanız maaşınızı, ya da çalışmıyorsanız gelirinizi nakit olarak çekin.
Her gideriniz için bir kavanoz oluşturun. Kira-faturalar-araç masrafı gibi sabit giderler için bir kavanoz, mutfak masrafları için bir kavanoz, kıyafet-makyaj vs bir kavanoz şeklinde her gideriniz için bir kavanoz yapın.
Her kavanoz için paranızı bölüştürün. Bu bölüştürmeyi minumum düzeyde yapın yalnız. Örneğin markete gidip 3 çeşit peynir alacağınıza 1 çeşit peynir alacakmış gibi para koyun.
Ve ay içerisinde kavanozdaki paraşarınıza göre harcamalarınızı şekillendirin. Ayın 25'inde dışarıda yiyip-içmek için ayırdığınız kavanoz paranız 20 tl kaldıysa başka kavanozdan paraya ek yapıp dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmak için bir sonraki ayı bekleyin.
Tüm bunları yaparken de kredi kartlarınızı unutun lütfen.
Bu şekilde paranın nasıl kolay harcandığını ve hemen bittiğini görüp iyi bir birikim yapabilirsiniz belki.