18
17 Ara 2020
Ötenazi Yasallaştırılmalı mı?
Ötenazinin hiçbir şekilde tedavisi mümkün olmayan, insanda acıma duygusu uyandıran bir hastalıkla yaşamak zorunda olan, hastanın talebiyle tıbbi yoldan hastanın hayatına son verilmesidir olarak tanımı yapılabilir. Kaynak
İspanya bugün mecliste aldığı kararla ötenaziyi yasallaştırıyor. Dünyanın çoğu ülkesinde yasal olmayan ötenazi Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada ve Avustralya ve ABD'nin bazı eyaletlerinde yasal. Türkiye'de ise yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılıyor.
Ötenazi, sonuçta bireyin tercihinde olan bir şey genel olarak. Bireyin kendi hakkında böyle bir karar vermesi bence hakkı olan bir şey. Daha doğrusu birey yaşayıp yaşamayacağına dair kararını verme hakkına sahip olmalı. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ehil bir heyet mevcut hastanın içinde bulunduğu durumu onuyorsa neden olmasın. Sonuçta ömür boyu acı çekmek istemeyebilir hasta. Tabi bu arada hastanın bilincinin yerinde olması durumu da var. Bilinç yerinde değilse sağlıklı bir karar olmayacaktır.
Akli dengesi yerinde her insanın hakkıdır. Ki teknik olarak hak olmasa bile engellenemeyecek bir şeydir ki. İnsanın istediği buysa huzurla ölebilmeli en azından, acılı intihar yöntemleriyle değil.
Aslinda kendi halinde insan haklari savunucusu olan bir grubumuz var ve bunu kendi aramizda tartisiyoruz aslinda bunu dunya tarrtisiyor. Benim dusuncem sadece kisinin talebi ile degil ayni sekilde farkli periyodik surelerde alinan doktor onayida sart olmali. Yine kisi icinde bi serinleme suresi ongorulmeli. Ayrica bu haķkin onceden kabulu gibi birsey olmamali yani kisinin onden soyle soyle olursam otenazi yapin seklindeki beyanina itibar edilmemeli.
Kesinlikle ötenizi haktır. Gerekli koşullar sağlandığında ve tıbbi izlem altında acı çekmeden ölmeyi hakkeder insanoğlu
ötanazi her hastalık için geçerli olması gereken bir haktır. devletlerin yasal bir dini olmamalı, bu yüzden de dinen yasak olması kişinin elinden kendi hayatı hakkında karar verme yetkisini almamalıdır