Ön Yargılarımızın Kaynağı Ailemiz mi?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      okadin
      Toplumumuza ve ruh dünyamıza ayna tutan, severek izlediğimiz (izlemeyenlere kesinlikle tavsiye ettiğim) Netflix’in Türk yapımı “Bir Başkadır” isimli dizideki bir replik çok ilgimi çekti. Spoiler vermeden bahsedecek olursam, tesettürlü kadınlara karşı ciddi bir önyargısı olan Psikiyatr Doktor Peri Aksoy, bu ön yargının kaynağının ailesi olduğundan yakınıyor. Annesinin tesettürlü kadınlardan hoşlanmadığından bahseden Peri, tüm tatillerde ailesinin onu yurtdışına götürdüğü, Robert Koleji’nde okuduğu, gerçek dünyayı ancak mesleğe başladığında gördüğünü ve toplumda güçlü olanın, ön yargılı olduğu, küçümsediği insanlar olduğunu ifade ediyor. Sormak istediğim şu, ön yargılarımızın kaynağı ailelerimiz mi? Çocuklarımızı yetiştirme tarzımız farkında olmadan onları elitist ve ön yargılı bireyler mi yapıyor?
        mehmet_08
        Bence evet. Küçükken aile içinde geçen herhangi bir cümle kırılamaz kanılara sebep olabilir.
          gregory_
          Hiç mi kendi fikri olmuyor bu çocuklarin daha sonra??
            nobodyy1
            Evet, büyük bi kısmı öyle. Çocukları akılları olmayan bir canlı olarak düşünün. Ya da en iyisi bir oyun hamuru olarak. Onları aileleri "formlandırıyor", demek istediğim o çocuklar nasıl düşünecek aileleri karar veriyor, çoğunun haberleri bile olmadan. Biz neyden hoşlanıyorsak ya da hoşlanmıyorsak hepsi çocukluğumuzdan kala. En önemlisi diğer şeylere olan ön yargılarımız. Örnek olarak Rapunzel'i düşünün. Dış dünya cehennem demişti "annesi". Küçük çocukların Rapunzel'den ne farkları var? Kısacası bir çocuğun bütün hayatı ailesinin elinde. O yüzden lütfen anne ya da baba olmadan önce çok iyi düşünün. Bir insan sizin yüzünüzden bir cehennemi yaşamak zorunda değil!
              busrawashere
              bu ay açık ara izlediğim en iyi diziydi kısaca rick and morty televizyon izleme sahnelerine benziyor duruşumuz dışarıya karşı tutumumuz yani karşı tarafa bıraktığımız ön yargı ne olursa olsun hepimiz aynıyız kaynağı ailemiz, yürütmemiz kendimize bağlı bu arada dizide türbanlı diye bir karakter yok, dizideki karakterin türbanı var arasındaki fark dizide de geçtiği gibi bir etikettir
                sedefartuny
                Bu sahne beni de çok etkiledi. Çocuklarımıza konforlu bir hayat sunmak isterken gerçekten onları gerçek dünyadan uzaklaştırıyoruz bu da önyargılara sebebiyet veriyor.
                  mevsimlerdensnbahar61
                  Bi yere kadar aile yönlendiriyor insanları sonra kendileri fikir sahibi oluyorlar yani olabilenler için söylüyorum doğruyu yanlışı vicdanı kendi muhakemelerinde değerlendiriyorlar hani bir sözde destekliyor bu tutumumu “alimden zalim doğar zalimden alim” farklılaşada biliyor yani o yüzden hatlarımızı onlardan değilde kendimiz üzerinden değerlendirmeliyiz doğrumuzuda kendimiz sahiplenmeliyiz kimsenin gölgesinde kalmadan bir birey olarak
                    mrlawyerkk
                    Evet, bugün bulunduğu topluma çok yabancılaşmış. Adeta bir fanus içerisinde yetiştirilmiş çok çocuk var. Aileler bunu sağlıklı bir yetiştirme tarzı olarak düşünüyor ancak bu kesinlikle önyargıları perçinliyor. Yaşadığı toplumu tanımayan, onların sorunlarında, yaşam koşullarından haberi olmayan insanlar çok kolay yargıda bulunabiliyorlar.
                      detokssuyu
                      Şöyle ki belirli bir yaşa gelene kadar ailemizi ve etrafımızda olup biten her şeyi taklit ediyoruz. Bu duruma düşünceler de dahil. Ailemizin düşüncesini benimsiyoruz. Kendi beyin süzgecimizin çalıştığı yaşa geldiğimizde bir şeyleri görüyor, yanlışları idrak ediyoruz, farkediyoruz ama bu öğrenilenleri ve yargıları yıkmak kolay olmuyor. Benliği bulma çabasının altında da bu çelişki yatıyor.
                        galatasaraylibircivciv
                        Yaşadıklarımız 👍
                          isinasli
                          Ne aile ne arkadaş ne de başka bir şey. Herkesin aklı var zekası var. Herkes öncelikle yaşadığı hayatın farkına varmalı. Soludugu nefesin hedeflerinin insanliga yararının. On yargıdan sadece insanın bilinçsizligi ve farkindasizligi sorumludur.
                          /
                          0

                          Tarihe Göre

                          İçerik bulunamadı.