Okulda "Bu Bilgi Hayatta Ne İşimize Yarayacak" Dediğimiz ve İşimize Yarayan Bilgiler
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      peripedia
      Okulda matematik öğrenmeye hep karşı oldum ve matematik öğrenmek hayatımda bir işe yaramayacak diye düşünüp durdum. Şimdi arabamı park ederken bile matematik yaptığımı, aylık bütçemi basit olsa da matematik işlemleri ile hesapladığımı ve hayatımda matematik bilgisinin çok işe yaradığını görüyorum. Senin öğrenirken işime yaramaz dediğin ama hayatını kolaylaştıran bir bilgi var mı?
        detokssuyu
        Asla ezberleyemediğim çarpım tablosu. O zamanlar ne kadar gereksiz olduğunu düşünürdüm. Şimdilerde her sosyal ortamımda çarpım tablosu bilmediğim için rezil oluyorum.
          _umut_
          Vücudun önce karbonhidratları sonra yağları yaktığı ve en son proteinleri yaktığı zaman ölüm sürecine girdiği bilgisi
            mrlawyerkk
            Ben salak gibi noktalama işaretlerinin bir anlam ifade etmediğini düşünürdüm cahil aklımla. O işaretlerin kurduğumuz her bir cümleye farklı anlamlar yüklediğini çok geç olmadan öğrendim.
              okadin
              Trigonometri ve geometri müfredatının büyük bir kısmı hayatımın hiçbir döneminde işime yaramadı. Yarayacağını da düşünmüyorum. Müfredat şimdi daha da berbat durumda.
                sedefartuny
                Coğrafi bilgiler. Okuldayken coğrafya dersinden nefret eder. Tam olarak başlıktaki cümleyi kullanırdım. Şimdi ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyorum. Bu eksiğimi çalışarak kapattım ama ve öğrendim coğrafyayı.
                  turkdilbilim
                  Dilde doğru biçimler olduğu, dil içinde çeşitlenmelerin, bunların bozuk şekiller olarak ortaya çıktığı şekiller olduğu düşüncesi bölge, toplumsal gruplar, dilin tarihi gelişme süreci, dil ilişkileri, etnik köken, meslek, eğitim ve gelir durumu, inanç gibi faktörler etkili rol oynar varyasyonda. Bu etkenlerden baskın olan hangisiyse varyasyonun türünü belirler. Yerel boyut baskın ise diyalektoloji, sosyal bir gruba ait olma baskın ise sosyolekt, eğer cins boyutu baskın ise gender linguistics, genderlect bu terimler kullanılır. Dil içinde her tür çeşitlenmeyi göstermek için varyant yani değişken terimi kullanılmaktadır. Doğal dillerdeki varyasyonu adlandırma ve tanımlama, dil incelemelerinde önemli bir sorundur. Varyasyon çalışmalarına göre standart dil, yerel ve sosyal ağızları, farklı cins ve yaş gruplarının jargonu, meslek dilleri, dilin her türlü gerçekleşme biçimi örnek gösterilebilir. Bu anlattıklarıma dair şemayı şu linkten inceleyebilirsiniz:
                  https://turkdilbilim.wordpress.com/2020/07/30/toplum-dilbilimsel-varyasyon-modeli/
                  Toplum dilbilimsel varyasyon modeli
                  Bu ne işe yaradı derseniz, kimden ne bekleyeceğimi, kiminle rahat iletişim kurabileceğimi, kime ne söylesem anlamayacağını, toplum dilbilimsel etken, değişken, statü gibi kavramlarla birlikte bilimsel olarak öğrendim ve söylem çözümlemelerinde bolca atıf yaptığım bir alan oldu.
                  /
                  0

                  Tarihe Göre

                  İçerik bulunamadı.