11
17 Oca 2021
Neden Kendimizi Uğraştıran Şeylere Daha Çok Değer Veririz?
Size bugün öğrendiğim bir teoriden bahsetmek istiyorum. Mike Norton, Daniel Mochon ve Dan Ariely tarafından ortaya atılan Ikea Etkisi (ikea effect). Bu teoriye göre bir ürünü yaparken o ürünün yapım aşamasına ne kadar katkı sağlıyorsak o ürüne normalde verdiğimiz değerden o kadar daha fazla değer veriyormuşuz. Böyle söyleyince biraz karışık oldu o yüzden bir örnekle açıklayayım. Mesela bir kitaplık aldınız. Direkt bir firmadan monte edilmiş halde geldi odanıza yerleşti. Bir de parçalı bir kitaplık aldınız. Her şeyini siz monte ettiniz ve ondan sonra odanıza yerleştirdiniz. Yapılan araştırmalar kendi monte ettiğimiz kitaplığa aynı özelliklere sahip olmasına rağmen monteli satın aldığımıza göre çok daha fazla değer veriyormuşuz. Bunu da dünyada pazarlama stratejisi haline getiren ikea şirketine ithaf ederek bir teori oluşturmuşlar. Buna ek olarak genelde de hep kendimiz monte edeceğimiz şeyler almaya meyilliyiz. Sizde de böyle bir mail var mı?
Bak yemin ederim şu an geç oldu felsefe yapamam. Sen bu başlığı yarın sabah yine aç, döktürürüm sana taam?
Emek Verdiğimiz Herşey Değerlidir. Zaten Bu Herkes İçin Her Zaman Öyledir. İnsana Da Nesneyede Her Ne Olursa Olsun Emek Verdiğin Çaba Harcadığın Herşey Değerlidir. Değişmez Bir Kural.
Evet. iyi yakalamışlar, çok güzel bir satış stratejisi. Başarısız olduğunu kim söyleyebilir. Emek değerlidir. para ödenecek kadar değerli, bence daha fazla fakat insanlar para denen bir şey ile değer biçiyorlar.
/
1