Mitolojiye Yeni Başlayanlar İçin Rehber: Mitoloji Nedir?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      kervanyolu
      Insanlar yıllardan beri başlangıçlarını ve doğayı merak etmişler. Bunun sonucunda Mitoloji doğmuştur. Pek çok halkın mitleri olmuştur. Bu yazı dizisinde Mitoloji nedir, Yunan, Türk, Mısır ve İskandinav mitolojileri üzerine olacak. Yeni başlayanlar için bir yazı dizisidir. 1. Mitolojinin etimolojisi Yunanca kökenli bir sözcük olan mitoloji öykü manasına gelen mitos ve akıl manasına gelen Logos kelimelerinin birleşiminden oluşur. 2. Mit Çeşitleri Esasında birden fazla sınıflandırma vardır ama ben bir tanesini kabul etiim. Pek çok mitolojide klasik diyebileceğim 3 çeşit vardıt: Evren ve yaratılışa dair söylenceler. Tanrılara dair söylenceler. Kahramanlara dair söylenceler. Bunların dışında kıyamet ya da ufak çaplı yok oluşlarla ilgili de mitler vardır. 3. Mitler neyi anlatır Mitler bilim öncesi dönemde insanların Evrenin sırrını açıklamak için oluşturdukları hikayeler dene bilir. Evreni, Tanrıları, Kahramanları, ölümü, kıyameti ve pek çok konuyu ele alırlar. İnsanların bilinmeze olan korkusu ve sığınma iç güdüsü ile mitlere sarılmıştır. 4. Mitlerin tarihi Mitler tarih öncesi dönemlere kadar gitmekte. Son araştırmalar sonucunda tarım öncesi döneme yani Göbeklitepeye dayanmakta. İlk dönemlerde animist, şamanist ve totemist inançlar hakim olmuştur. Yazının oluşması ile mitler kaydedilmeye başladı. Antik çağlarda çok tanrılı dinler hakimdi. İnsanlar doğa olaylarını açıklamaya çalışırlarken ilk başta doğaya ve kutsal ruhlara daha sonrasında pek çok tanrıya atfetmişlerdir. İlk başlarda insan gibi duyguları olan Tanrılar varken daha sonrasında Tek tanrılı sınırsız güce sahip Tanrıların olduğu dinler hakim oldu. 5.Mitler Nasıl Oluşur Önceki maddelerde dediğim gibi Evren'i açıklama amacı güderler. Oluşurlarken coğrafyalarının etkileri vardır. Coğrafyaları haricinde tarihlerindeki önemli bir olayda etkili olabilir. Bunların dışında kültürel etkileşimde bazı durumlarda etkilidir. 6. Bir sonraki yazı Bir sonraki yazıda Yunun Mitolojisine değineceğim.
        catherine-earnshaw
        İnsan nefsine ve duygularına sahip anunnakilerin, hemen her kültürün ısıtıp ısıtıp önümüze koyduğu, doğruluğu meçhul antik dedikoduları.
          canerckr
          aaa mısır mitolojisi en iyisidir. seks, ihtiras, ölüm, vahşet her şey var. Yunan öyle mi yunan sadece taht kavgası ve güzellik.
            gundemss
            fazla kaptırmayın manyak olursunuz
              bizimkiz
              çok güzel bir başlık :D lise yıllarımdan beri tük mitolojisi dahil tüm mitleri takip eder araştırırım insanların hayal gücü ve düz mantığı birleştiğinde çok şaşırtan birbiri arkasından gelen hikayeler inanılmaz etkileyici üstüne çok özel ressamların ve günümüz grafikerlerinin yardımlarıyla görsel bir şölen yaşanmakta (not: mitolojikdunya inst. hesabında kısa hikayelerle güne başlayabilirsiniz )
                marvelhulk
                ben en çok yunan mitolojisini seviyorum.
                /
                0

                Tarihe Göre

                İçerik bulunamadı.