Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisinin Kaçıncı Katındasın?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      peripedia
      Dün çok ilginç bir bilgi ile karşılaştım arkadaşlar ve sizinle de paylaşmak istedim. Maslow'un 'İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ni duymuşsunuzdur. Şöyle ki Abraham Maslow 1943 yılında insan motivasyonun teorisi diye hala geçerliliğini koruyan bir teori geliştiriyor. Bugün 8 basamağa kadar çıkmış ama o zamanlarda 5 basamaktan oluşan bir piramitten bahsediyoruz. Bugün gerçek demokrasi dahil olmak üzere ütopyalarla hayalini kurduğumuz bir dünya ancak bu piramitin 5 basamağını tırmanmış insanlarca mümkün olacakmış. İlk basamaktan başlayalım. Bu basamak birincil ihtiyaçları temsil ediyor. Bu basamakla insanın, insan olabilmesi için nefes alması, doyması ve uyuması yani hayatta kalabilmesi gerekliliği anlatılır. Birinci basamak hayatta kalabilmemizi sağlayan ihtiyaçlarımızdır. İkinci basamak insanın kendini güvende hissetmesi. sığınabilecek bir yer, güvenli bir yuva ile hayatımıza devam edebiliyoruz. Üçüncü basamak sevgi arayışımızı temsil ediyor. Hayatta kalabilen ve yaşamını sürdürebilen insanın artık sevgiye ihtiyacı olduğu, bu basamaktaki insanın sevilmek, ait hissetmek ve kabul görmek hissi açığa çıkıyor. Dünya insanının da en çok takıldığı basamakmış bu basamak. Bu sevgi arayışı ile kayboluyor ve iki basamağı tırmanamıyormuşuz. Kişisel hayatlarımızda ve toplumsal hayatımızda yaşadığımız en önemli sorun. Yani karnımız doyuyor, güvenli bir sığınağımız var ama sevgi eksikliği yaşıyoruz. Üçüncü basamağı aştığımız sevildiğimiz, kabul gördüğümüz, ait hissettiğimiz takdirde ancak dördüncü basamağa geçebiliyoruz. Bu basamak statü sahibi olmak. Kendini doğru ifade etmek ve göstermek. Burada kendini ispat çabası söz konusu. Karakterin doğduğu, "Kimim ben?" sorusunun sorulduğu basamak dördüncü basamak. Biz dünya insanları büyük çoğunlukla bu basamaktan sonrasını tırmanamıyormuşuz. Kendimizi bulma çabasında ve ben kimim sorusunda kayboluyormuşuz. Beşinci basamağın adı ise "kendini gerçekleştirmek" bu dört basamağı tırmanan insan "Ben neden varım?" sorusunu yöneltiyor kendine. Kendini bilen, tanıyan, kendi ve diğerlerinin içeriği ile ilgilenen insan burada doğuyor. Benim çok ilgimi çeken bu konuyu sizinle paylaştım. Şimdi soruyorum. Sen bu piramitin hangi katındasın?
        amakafamiznasiguzel1
        ben zirvedeyim. ve zirve tek kişiliktir 🤷‍♀️
          busrawashere
          bazen -7 bazen bazen 7
            asit
            birinci katındayım fizyolojik ihtiyaçlar.. yeme içme uyku vs
              nickiharuto
              Güzel başlık olmuş eline sağlık. soruya gerek yokmuş benim düşüncem. Teşekkürler.
                tsukyomi
                4. kata hiç uğramadan 5. kata çıktım. 4. kat sakat.
                  okadin
                  1943 yılı birincil ihtiyaçları ile bugünün ihtiyaçlarının bir olduğunu düşünmüyorum. Bence hepimiz bir ve iki arasında debelenip duruyoruz. Üçüncü basamak kimsenin umrunda değil. Hepimiz 'Sevgi karın doyurmuyor' görüşüne sığınmış durumdayız. Millet aç yani. O yüzden birinci ve ikinci basamak kaderimiz olmuş durumda ve o yüzden muasır medeniyet seviyesine ulaşamayacağız.
                    gregory_
                    3 ile 4 arasi gidip geliyorum bazen de hiç yokum.
                      ladyfierce
                      4. Basamaktayım kusursuz bir statü sahibi olmak kendimi, kim olduğumu ve ne kadar ileri gidebileceğimi göstermek için çabalıyorum. Ama bunu yaparken 3. basamağı geride bıraktım. Çünkü bu arayış büyük bir zaman kaybı. Sevgi arayarak bulunmaz bir anda gelir ve başkalarının sevgisine bağımlı olmak tehlikelidir.
                        killforyou
                        tökezlemişliğim ikinci basamaktan geliyor 🍷
                        /
                        0

                        Tarihe Göre

                        İçerik bulunamadı.