İspanya Yaptı Biz Neden Yapmayalım? Sizce Ülkemizde Haftada 4 Gün Çalışma Olsa Nasıl Olur?
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      sardunya
      Hayır olmaz öyle şey demeden beni bi dinleyin. Adım adım bahsedeyim şu an çalışma şartlarımızın nasıl oluştuğuna. Daha sonra da İspanya'nın aldığı kararları söyleyeyim size. İlk olarak 8 saatlik çalışma süresi de 1919'da Barselonalı işçilerin 44 günlük grevi sonucu elde ediliyor. Yani böyle şeyler hayal değil. Bir kıvılcıma bakıyor hepsi. Fransa da 1998'de haftalık çalışma süresini 35 saatle kısıtlıyor. Biliyorum bizim için hayal gibi gözüküyor ama değil. Fransa'nın bizden daha az çalışmaya mı ihtiyacı var sanki. Yeni Zelanda ve Almanya da 4 günlük çalışma prensibini olumlu bulan ve denemeler yapan ülkelerin başında geliyor. Pandemide gördük ki zaten uzaktan da gayet birçok iş yapılabilir. İspanya ise şimdi 4 gün çalışmaya hazırlanıyor. 3 adımdan oluşuyor bu plan. Hükümetin desteğiyle olacak ve maliyetin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Peki bu ne işe yarayacak? Uzun çalışma saatleri demek çok çalışmak değil bunu hepimiz biliyoruz. Çalışanlar ne dediğimi anlayacaklardır. İşyerinde geçirdiğimiz sürenin ne kadarı verimli geçiyor ki. Hele de büyük şehirlerde tam bir eziyete dönüşüyor. Saatler trafikte yok oluyor. Mutsuz şekilde işe gidip geliyor herkes ve motivasyon yerlerde oluyor. Kimse 1 saatte yapacağı işi 1 saatte yapmıyor. Çünkü motivasyon sıfır. Odaklanarak çalışılan 4 gün, tamamen uzun çalışma saatlerine dayalı 6 gün çalışmaktan çok daha verimli. Bunu ben değil Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Burcu Güler söylüyor. 4 günlük hafta uygulamasının etkilerinin çalışanlar üzerinde olumlu olacağını belirterek, "Uzun saatler çalışarak değil, odaklanarak çalışma verimlilik artışı getirir" diye konuşuyor. En iyi ihtimalle, 8 saatlik çalışma düzeninde, çalışma saatinin yaklaşık dörtte üçünde odaklanma sağlanabilir. Yani bu demek oluyor ki en iyi ihtimalle günde 2 saatimiz çöp oluyor. Ben hem çalışanlar tarafından hem de işverenler tarafından bu durumun nasıl olacağını merak ediyorum kendi ülkemiz açısından. Sizce Türkiye 4 gün çalışma düzenine geçebilir mi? Geçerse bunun artı ve eksi yönleri ne olur?
      https://www.hurriyet.com.tr/dunya/hayaldi-gercek-oluyor-ispanya-dort-gun-calisma-duzenini-deneyecek-41764953
      Haber
        moon_night
        O değilde Biz eskiden haftanın 5 günü sabahın köründe kalkıp nasıl okula gidiyomuşuz ya
          kitaptakikurt
          böyle bişey yapsalar maaşları da okadar çalışma günü üzerinden aynı oranda azaltarak öderler olmayacak bişey değil kısaca
            faruktekin
            hem işveren hem de çalışan olduğum için bir kaç kelam etmek isterim bu konuda. ülkemizde tamamen işten kaytarmak bir başarı olarak görülüyor. bir kısım çalışan yalakalık yaparak yükselmeye çalışıyor diğer tarafta olanlarsa onlara küfür ederek zamanını geçiriyor. herhangi bir çalışma ortamında verimin yüzde 50 olduğunu düşünmüyorum. bir çalışan gözüyle öyle. işveren tarafından bakacak olursam şöyle bir tedirginlik var. zaten kişiye zorla iş yaptırıyorsun. güler yüzle yaklaşsan tepene biniyorlar, kızsan bu sefer tadı kaçıyor ortamın. iş yapmamak için kurulan bir zihin yapımız var. atıyorum 1 haftalık iş verildiyse şundan eminim o iş son günün son saatinde bitiyor. asla bir haftalık işin 2. günde bittiğini görmedim. 1 haftalık iş dediğimiz şeyin çoğu aslında 1-2 günde bitebilir ama asla o ilk gün bitmez. buradan da çalışma veriminin %50'nin altında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 3 gün tatil yapan 4 gün çalışan birisi yine işten kaytarır mı? yine kaytarır aq ülkesinde. yine böyle tipler çalışanlardan daha fazla olur. yumurta kapıya gelince diye övünerek aslında birçok güzel erdemden yoksun yaşıyoruz. disiplinli olmak, istikrarlı olmak... bunların hepsi hayal. anca son dakikada ödevi teslim et, son dakikada projeyi hazırla. sonra da iyi yırttık diyip işlerden kaçmaya başla.
              xxx-
              Bu ülkede işçiler hafta sonu tatili bulamıyor ve haftanın 6 günü tam gün çalışıyorken hayalden öteye geçmez. Devlet çoğu zaman işveren tarafında olduğundan işçiyi umursayan yok. Az sayıda işçisi olan nasıl yapar bilmem ama çok sayıda işçisi olan bir işveren dönüşümlü olarak bunu yapabilir aslında.
                maskoff
                neden olmuyor bu işler birisi gelsin desin ki bizim işler için 6 gün yetmiyor bile. öyle bir şey yok. insanlar kafalarını kaldırmadan çalışsın isteniyor. kimse dinlenemiyor ki. herkes yorgun geliyor işe. bitmiş şekilde. mutluluk yok, umut yok, baskı var. gel de güzel iş çıkar. 4 gün olsa varya şu an olandan çok daha iyi olur emin olun.
                  miller
                  fransa 35 saat çalışıyor ispanyollar max günde 8 saat çalışıyor demek. çalışmak bile politik aq. insan haklarına en çok değer veren ülkeler ve çalışma saati arasında nasıl bir bağlantı var şu an bunu merak ettim. kesinlikle araştırılmıştır hatta bu konu. 12 saat çalışıyorsun. 2 saatin yolda geçiyor. eve gel yemek ye uyu. hayata bak aq. ahırda dana olsan daha güzel hayat lan. yediriyorlar içiriyorlar. sonunda kesileceğini biliyorsun ama kral gibi yaşıyorsun.
                    killforyou
                    ben haftada 60 saat çalışan birisiyim bazen daha da fazla. saati belli olmuyor. çalışma şartlarım eh işte diyelim. bana deseler ki 35 saat yapacağız haftada boşluğa düşerim. uzaktan bakınca imreniyorsun ama biz farklı yetişmişiz.
                      littlejohn
                      Net batariz
                        nickiharuto
                        İnsanların mola vererek yaptıkları işler daha verimli oluyor. Haftasonu kendisine ve sevdiklerine vakit ayıran insan daha verimli olacaktır istisnasız. Neden olmasın kampanya başlatılsın günlük 8 saat haftalık 4 gün çalışma yeter de artar. Üretim fazlası binlerce ürün yerine" yeteri kadar ürün " söylemi mantıklı akıllıca ve verimli olacaktır. Çalışma iş günü düzenlemesi gelsin imkansız değil. siz öyle inandırıldınız.
                        /
                        0

                        Tarihe Göre

                        İçerik bulunamadı.