Hz.Musa'nın Her An Herkesin Hayatındaki Yeri
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      _sofia_
      Farketmeden en çok zikrettiğimiz peygamber aslında Musa... Musa, Sina Dağı'nda şöyle bir ilahi emir alır: "Muse ke!" Kendisine belirli bir ton ve ritimde iletilen ve "dinle Musa!" anlamına gelen bu emre Musa, ilk kez müzik kelimesi ile karşılık bulmaya çalışmıştır. İşte İngilizce'deki "music", Almanca'daki "musik" ve Türkçe'deki "musiki” kelimeleri bu emirden türetilmiştir. Ayrıca; musiki-musika-muzika-müzik kelimeleri Yunanca kökenlidir. Yunan alfabesinde m-o-u-s-a harfleriyle yazılan ve Musa diye okunan peri anlamındaki kelimenin sonuna gelen -ike veya -ika takısı, o kelimeye konuşulan dil anlamını kazandırır; Elenika (Yunanca), Turkika (Türkçe), İtalika (İtalyanca) örneklerinde olduğu gibi. Musa'ya eklenen -ike takısı, peri sözcüğüne de perilerin konuştuğu dil anlamını verir (Ta Musiké). Musikiye daha sonraları toplumumuzda islami terimle meleklerin dili denilmiştir. Bu durum, müziğe eski çağlardan itibaren batıda da doğuda da tanrısal özellikler atfedildiğini gösterir.
        thetalentedmrripley
        Musa'nın kölelikten prensliğe sonrasında peygamberliğe/kurtarıcılığa uzanan hikayesinin anlatıldığı The Prince of Egypt isimli animasyon filmin When You Believe şarkısıyla oscar kazanmış olması artık daha bir anlamlı geliyor.
          karolunita
          ilginçmiş, bu arada bu başlık da çok güzel. böyle başlıkların devamını bekliyorum 😊
            patiklipengui
            Sofiacım şu başlıklardan daha çok aç lütfen. Çok güzeller. Müziğin, Musa'dan geldiğini bilmiyordum ama ortaya çok güzel bir bağlam çıkıyor anlattıklarından sonra.
              asit
              Bu tamamen Ortadoğu'da türemiş bi varsayım tabiki ama dediğin gibi, Hz. Musa’ya gelen ilk vahiy 'muse ke'dir. Yunan mitolojisinde müzik meleklerine musa adı veriliyor. Batı dillerine 'musuki' olarak geçmiş ve İbranice'de de 'öğren ve öğret' anlamına geliyor. Tesadüf olabilir belki tam bilmiyorum ama Zazaca’da da musayene öğrenmek, musa öğrendi anlamına geliyor. Yani 'müzik' kelimesinin özünde ögrenmek ve öğretmek var diyebiliriz. Semavi bi boyutu olduğuna da inanıyorum. Etimolojik olarak benzerlikler olabilir hatta Arap alfabesi Elif, Be diye başlıyor, Yunan alfabesi Alfa, Beta 😛 Bu da garip bi benzerlik..
                lovewkoko
                bu bilgi karşısında çıldırdım lan. çok güzelmiş. sofia ve asit kültürlendirdiniz bizi.
                  roar
                  Güzel bilgiler. Ellerine sağlık...
                    strangestar
                    Güzel bir bilgilendirme olmuş sağol zaten bildiğim kadarıyla batı klasik müziğinin temelleri dini müzik ile atılmış.
                      _zeynep_
                      Hz. Musa diyince aklıma gelen şey "isa musa sen bizi kutsa " oldu bi gün çarpılıp kalıcam aq hevjwndmcoker
                        kafatamircisi
                        Burası dio mu ben mi yanlış geldim ya
                          kshmr
                          Peygamberden ziyade dillerin kökeni ile alakalı her şey. Lingua franca olduğu için çok normaldir. Hemen hemen tüm diller Lingua franca dan türemiştir. Lingua franca antik çağlardan beri var olmuştur. Latince ve Koloni Yunancası, Roma İmparatorluğu ile Helen kültüründe geçer dil statüsünde konuşulmuştur. Akadca ve Aramice de Orta Doğu'da eski zamanlarda geçerli dil olmuştur. Birleşik Krallık'ın kolonicilik yolu ile Dünya'nın büyük bir kısmını kontrolü altına alması, bu bölgelerde İngilizcenin yönetimde kullanılmasına yol açmıştır. Türkçede dahil.
                          /
                          0

                          Tarihe Göre

                          İçerik bulunamadı.