Hegemonik Erkeklik Deyince Aklınıza Gelenler
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      nursuduha
      Bu konudaki yorumlarınızı merakla bekliyorum.
        sisibisoshi
        Toplumun derinliklerine kadar nüfuz ederek hayatın neredeyse tüm alanlarında, kamusal ve özel hayatın erkeğin lehine dönüştüğü gerçeğini hatırlattı bana. Bu hegemonik inşa öyle tarihsel bir devamlılıktır ki, erkek olmanın kudreti (!) her koşulda ve durumda eyleyici için avantaja dönüşmektedir. Bu öyle bir avantaj sağlamaktadır ki, sadece erkeklerin değil kadınların da gündelik yaşamlarında önemli bir yer tutmaktadır. "Adam ol, sapına kadar erkeğim, erkeksen çık karşıma" vs. gibi söylemler sadece erkeklerin değil, kadınların da aktif olarak kullandığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de belirgin olarak ortaya çıkaran önemli hegemonik göstergelerdir. Dahası, cinsiyetçi küfür pratiğinin kadını dışlayan erkeği yücelten birçok örneğini de yine kadınların kullanmaktan imtina etmediğini rahatlıkla görebilmekteyiz. Bu manada hegemonik erkeklik, söylem basında, bir pratik olarak, herkesçe kullanılan, kullanıldıkça eşitsizliği perçinleyip tahakküm ilişkisini derinleştiren bir güç ilişkisinin yansıması olarak değerlendirmekteyim. Güzel başlık teşekkürler:)
          nursuduha
          Hegemonik erkeklik dediğimiz zaman anlamamız gereken temel şey her erkekliğin avantajlı bir konumda olmadığı ve erkeklikler arasında da bir hiyerarşi düzeni olduğudur. hegemonik erkeği günümüzde toplum tarafından bazı avantajları olan toplumda saygı gören, söz sahibi olan ve diğer erkekler üzerinde de tahakküm kuran erkekliklere diyoruz. her döneme göre de değişebilen bir yapısı vardır. eğer kitleleri kendine hayran bıraktırıyor, özeniliyor, taklit ediliyorsa hegemonik erkektir diyebiliyoruz. Mesela bundan bir 20-30 yıl önce evine eşine düşkün evden işe işten eve giden, çalışkan ve zengin erkekler hegemonik erkekken, günümüzde evlenmemiş, girişimci, işiyle yatıp kalkan, lüks takıntısı olan erkekler ya da son zamanlarda popüler olan youtuber erkeklerin de hegemonik olduğunu söyleyebiliriz. çünkü günümüzde popüler olan girişimci olmak ve kendi işinin patronu olmaktır. Youtuberlığı da bu kategoride görebiliriz. Kısacası hegemonik erkeklik böyledir.
            gadjodilo
            Cümle bazında bakınca çok sevdiğim bir kadın dostumun tez çalışmasını anımsatıyor bana. Olgu olarak bakınca da 'Hegemonik Erkeklik' deyince aklıma ilk anda bir şey gelmiyor aslında, tıpkı nefes almak gibi. nefes almak deyince aklınıza ne geliyor diye bir soru duyana kadar nefes aldığımızın farkında bile değiliz ama aslında her an nefes alıyoruz. Hegemonik erkeklik de böyle bir şey gibi maalesef,hayatımızın her alanına öyle yayılmış ki farkedilmiyor ne yazık. Üstelik nefes almadığımızda öleceğimiz gibi çoğu zaman hegemonik erkekliği yok etmediğimizde de ölüyoruz.. Dünya maalesef eril bir dünya, Yaşamın her alanında 'erkeklik' olgusunun kadınlar üzerinde iğrenç bir üstünlük kurmaya çalıştığını görüyoruz. İş yaşamında erkek çalışanlara sınırsız alan sunulurken kadınların belirli pozisyonlarda çalıştırılması, yöneticilerin çoğunlukla erkek olması, aynı pozisyon ve çalışma koşullarına sahip kadın ve erkek iki personelden erkek olanın daha fazla maaş alması, erkekler istediği şeyleri giyerken kadınların kıyafetlerine karışılması, erkekler kilo aldığında 'yarasın tosunuma' gibi tepkilerle karşılaşırken kadınların en ufak bir kilo değişiminde 'kadın dediğin zayıf olur, kocan beğenmez' gibi aptal cümlelere maruz kalması ve daha birçok örnek... Bence hegemonik erkeklik sadece erkek bireyin kadın birey üzerinde tahakküm kurması değil, erkeklik olgusunun sirayet ettiği beyinlerin erkeğin kadından üstün olduğunu herkesin beynine empoze etmeye çalışması. Ancak biz kadınlar çok güçlüyüz ve özgürüz. Hegemonik erkekliğe karşı cinsiyetsiz bir dünya kurabiliriz!
              ketcaplisarma
                saffet-filiz
                İnsanların kendine takma isim vermesi gibi, kıçından bir şey uyduruyor ve ona da yücelten bir hikaye yazıyor toplum da kabulleniyor.
                /
                0

                Tarihe Göre

                İçerik bulunamadı.