73
24 Haz 2020
Hayvan İsimleri Hakaret Olarak Kullanılmasın!
Hayvana şiddet, istismar ve hayvan cinayetlerinin deli gibi arttığı şu günlerde bu tarz haberleri gördükçe kahroluyorum..
Ne yapılmalı konuyla ilgili diye düşünürken şunu farkettim ki aslında her şey olduğu gibi bu durumda söylemle başlıyor.
İnsanlar birbirlerine hakaret için hayvanların adlarını söylüyor, bu da karşı tarafı kırıcı, kızdırıcı bir şeye dönüşüyor.
Örneğin köpek, ayı, öküz vs.
Bu şekilde insanlar hayvanların kötü olduklarını düşünüyor belki de bilinçaltlarında onları kötü kodluyor.
Dolayısıyla onlar yapılan zulmün hakedildiğini düşünüyor olabilirler. Bu da hayvan işkenceleri ve katledilmelerine tepkisiz kalınmasına neden oluyor olabilir.
Gelin, diocular olarak hayvan adlarını hakaret olarak kullanmaktan vazgeçelim, dostlarımıza yardımcı olalım.
Birine kızdığımızda da insan dememiz yeterli aslında. Çok büyük bir kelime insan.. içinde tüm kötülüğü barındıracak kadar büyük hem de..
Çok güzel. 👍cinsiyetçi kavramlarla birlikte,buda yapılabilmeli. Haklı buluyorum.
Kesinlikle katılıyorum, ama küfür ve hakaret kelime dağarcığı yeterli olmayan insanların işi zaten. O yüzden beklentiye de giremiyorum öyle insanlardan
Tespit güzel ama eksik. Bana göre hayvan isimlerinin hakaretamiz anlamda kullanımları belli bir boyutta hayvani aşağılamayı içerse de, doğrudan hedefi insani kazanımının, beşeri bünyede olmayışına yapılan vurgudur. Atıfta insan ve hayvan arasında biyolojik farklılıktan ziyade bilişsel bir uzaklık söz konusudur. İnsani gelişimde vurgu, kültür, sanat, edebiyat, dinler, mitler, bilim ve daha pek çok şeyin tarihsel bir birikim ve kazanımı söz konusudur. Hayvan bu bilinçten yoksun diye kötülenemez belki ama net ayrımı burada aramalıyız. Zira tıpkı hayvanlar gibi güdüleriyle hareket eden insanı onlardan ayıran en önemli şey akledebilmesidir.
Söylem boyutuyla da kurulan analojide ise belirli özelliklere yapılan atıflar gündeme gelebilir. Örneğin bir soru sorulduğunda muhattabınızın cevap vermeden size bakması durumunda "Neden öküz gibi bakıyorsun?" söylemi öküzü aşağılayan bir söylem değil, insani boyutta "Eğer biri size soru sormuşsa o soruya cevap verilir" kabulünden ileri gelir. Öküze yapılan atıf ise günün çoğunu amaçsızca sağa sola bakınarak geçiriyor olmasıdır. İnsanla kurulan iletişimde ve öküz özelinde bu durum kötü ya da aşağılayıcı bir tavır değildir. Örnekler çoğaltılabilir. Saygılar.
Ohaa deve gibi açıklama yapmışsın kanka. Bir de böyle bilgileri buradan öğrenip sağda solda papağan gibi tekrar eden insanlardan çok sıkıldım. Onca bilim adamı senelerce eşek gibi çalışıp kavram üretsin siz de burada hazıra konun (sinek gibi).
Aslında hakaretlerde hayvan kullanılması ile hayvanların kötü görülmesi pek alakalı değil bence. Genel olarak hayvan isimleri ile yapılan hakaretler, insan değilsin/insani vasıflar taşımıyorsun manasında kullanılır. Kaba insanlar için ayı, anlayışsızlar için öküz,vb.
Aynı zamanda çoğu insanın taşımadığı iyi vasıflar için de kullanılır hayvan isimleri. Cesur insanlara aslan, zarif insanlara ceylan, sevimli insanlara tavşan, vb denmesi gibi.
Bu, benzetmelerde doğayı kullanmakla alakalıdır. Dağ gibi, ot gibi, odun gibi, kütük, gül, vb de kullanılır bu tarz hakaret ve güzellemelerde. İnsanların hayvanlara kötü davranmasının altında bundan çok daha ötesi var. Ezik ve baskı altında yetişen insanların bu eksikliklerini kendinden zayıf olan üzerinde tatmin etmeye çalışmasıdır hayvanların gördüğü eziyetin sebebi.
Siz hiç ayıya şiddet uygulayan birey gördünüz mü (sirk,vs kastetmiyorum) ya da aslana cinsel istismar uygulayan. Göremezsiniz çünkü onlar zayıf/güçsüz değil.
Bu nedenle her türlü hakaretin edilmemesi gerektiği gibi hayvan isimleri ile de hakaret edilmemesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Ama bunun altında 'bu hakaretler nedeni ile hayvanlar kötü görülüyor ve bilinç altında hayvana istismar/şiddet isteği oluşuyor' şeklinde bir gerekçe aramanın makul olmadığını düşünüyorum.
O yüzden de bana biraz gereksiz bir duyar gibi geldi bu iddia.