7
4 Ara 2020
Hata Yapan Kadına, Sırf Kadın Olduğu İçin 'Bu Hata' Diyemeyecek Miyiz?
Uzun zamandır beni rahatsız eden bir durumdan bahsetmek istiyorum. Ülkemizde kadınların linç kültürünün bir parçası haline getirilmesinden ve erkekleri sanki onlar 'ayartmış', erkeklerin hiç suçu yokmuş gibi yansıtılmasından son derece rahatsız olan insanlardan biri de benim. Ama burda sapla samanı birbirinden ayıramıyoruz bence. Şeyma Subaşı, Acun Ilıcalı birlikteliğinde herkes Şeyma'nın üzerine gitti, onu yuva yıkan kadın olarak yaftaladı. Acun'a kimsenin laf etmemesi haliyle kadınların canını sıktı. Ama Acun'a laf edilmemiş olması Şeyma'yı aklıyor mu? Sonuçta Acun kadar Şeyma da suçluysa neden burada kadın korunuyor ki? Öbür tarafta da mağdur olan bir kadın yok mu? Ülkemiz kadına karşı artık o kadar hassas duruma geldi ki, eğer hatayı bir kadın yaptıysa 'bu hatadır kardeşim!' diyemiyoruz. Neden? Aynı durum Ayşe Özyılmazel için de geçerli. Herkes Ayşe'nin üzerine gidiyor, Selma Hanım'ın ölümünden Ayşe sorumlu tutuluyor diyorlar. Evet doğru, hatanın büyüğü Ali Taran'da olabilir ama bu Ayşe'yi tamamen aklıyor mu? Bence hayır. Burada önemli olan kadın-erkek demeden hatanın tek bir kişiye yıkılmaması ama sırf cinsiyetinden dolayı da kimsenin kayırılmaması gerektiği. Ha tabii bir de üslup. Siz ne düşünüyorsunuz?
nezaket kuralları içinde bile söylesen senin canına okuyorlar şu sıra kızlar böyle
Doğru bir eleştiri olmakla beraber bence bu aldatılma, terk edilme olayları abartılıyor. Yanlış anlamayın, acı çeken, incitilen, sevip terk edilen, vs. herkesi anlıyorum. Ama insanın bencil olduğunu kabul etmeliyiz. Hepimiz belli derecelere kadar benciliz. Hepimizin asla yapmayacağı şeyler, yapmak istemeyeceği, sonuna kadar kaçacağı şeyler, kırmızı çizgileri vs. olabilir ama nihayetinde herkes kendi mutluluğunu arar ve kısa ömürlerimizde hiçbirimizin sırf başkası için kendimize eziyet olacak işleri yapacak, durumlara katlanacak hali yok. Bunu anlamak lazım. Yanlıştır, kötüdür bunları tartışmam. Ama insanların örnekteki gibi durumların esas sebebinin dünyada oturmuş olan toplum baskısı, bir takım tamamen beşeri oluşan şartlar, tek eşlilik zorlaması, evlilik baskısı gibi şeyler olduğunu düşünüyorum. Mesela x kişi karısını sevmiyorsa terk edecek tabii. Ama x kişinin artık aşık olmadığı y ile ilişkisi çoğu zaman sıkıcı ve boş, sadece alışkanlığı ve geçmişten gelen bir sevgisi var. X bir başkasına aşık oluyor, yada yıllardır y'ye karşı duymadığı heyecanları duymaya başlıyor. E napacak ? Bir yere kadar sabredebilir. Ama hem çevre hem de kendi alıştığı bildiği şey onu sabretmeye itiyor bu tamamen beşeri oluşturulan bir şey. Kendi kendini kısıtlamaya çalışıyor belki. Sonuçta ya aldatmak durumunda kalıyor yada sonunda ayrılıyor. Bu denklemde arada bir çocuk olmasından, ekonomik durumlara, alışkanlıklara, kişinin kişiliğine, y'ye karşı olan hislerine kadar binlerce bilinmez de aslında bulunmakta. İşin enteresanı tüm bu bilinmezlerin hepsinin de kişiden kişiye değişken katsayıları var. Dolayısıyla iş çok karışık aslında...
Hata kısmına gelecek olursak... Bir insanın yaptığı davranışa hata demek bize düşecek birşey değil. Subjektif olarak kendi hayatında yaptığı hareketlerin hata olup olmadığına kişi kendi karar verir. Bazen kişinin hata olarak nitelediği bir hareket başkaları için olumlu sonuç verebilir, kendisi için negatif olabilir, tam tersi olabilir vs. Örneklerdekilerin de hata yaptıklarını düşündüklerini sanmıyorum. Bizim ne düşündüğümüz ise alakasız. Hee bir de atıyorum, eşini kötü bir zamanında bırak, 5 sene bir başkasıyla gez toz, evlen bilmem ne sonra onunla da canım cicimler bitince ayrılınca, ya ben hata ettim diyorsan o da tartışmalı bir hata. 5 senelik bir hata olamaz arkadaşlar. Hata anlık bir durumdur. Bunun sonucu uzuyabilir ama senin hatan bir anlıktır. Mesela sevgilisi olan birinin hiç aklında yokken (bilinçaltında belli ki varmış ama bunu kendi de bilemez söz konusu durumda) alkol vs. etkisiyle bir anda birisiyle öpüşmesi gibi. Devam etmeyip ne yaptım lan deyip geri basarsa bu bir hatadır. Ama durup, ya neyse siktir et deyip devam ederse o zaman o bence hata falan değil, ama kişi kendini hata yaptım diye kandırmak isteyebilir.... Konu biraz uzadı ve saçma yerlere gitti. Eyvallah konuyu açan, iyi düşündürdün beni bu akşam, sağolasın :)
Bence ülkede kadına daha çok yükleniliyor bu konuda ama kimse farkında değil sanırım ki hala erkelerin de haklı olabileceği şekilde savunma mekanizmalarının oluştuğunu görüyorum. Önce bir normal seviyeye çekilsin bu ötekileştirme anlayışı sonra erkeleri derdimiz yaparız bence.
Hayır tabiki hata oldumu bu söylenmeli ama kime göre neye göre nedeni falan karışık işler ysni
Tecavüze uğramış bir kadına bile "demek ki onda farklı bir şey varmış.." diyen böyle bir toplumda senin görüşün pek de popüler değil.
Bak bu yaşıma kadar geldim, ama görüşüm değişmedi; türkiyede bir şey olursa, çoğu kişi ilk kadını düşünür sonra başka şeyleri.
Biraz ağır genelleme olabilir, ama boş havadan konuşmuyorum, yaşadım, gördüm, tecrübe yani.
şey de vardır; herhangi bi' seks sahnesi kadına aittir
örneğin beren saat için bilmem ne bilmem ne başlıklarıyla dolmuştu halbuki tek kişi değildi
Hatalıysa elbet hatalısın dersin ama biz nedensiz suçlamalara kadın diye onu yapamazsın bunu diyemezsin diye laf söyleyenlere diyoruz
Mesela diyorlar ki 'sen kadınsın nasıl yaparsın ya da bir kadın nasıl böyle olabilir' kadın yerine insan kullanılırsa daha iyi olur hepimiz insanız sonuçta