Gelenekler Gelişmenin Önündeki Engeller midir?
Kuşaktan kuşağa, kulaktan kulağa aktarılan gelenekler, örf ve adetlerimiz var. Atalarımızın o dönemin koşullarında inandıkları kültürel alışkanlıklar bütünü de diyebiliriz bunlar. Bugünün dünyasında bu geleneklerin birçoğu hala yaşamaya devam ediyor. Gelişememeyi bu geleneklere bağlamak doğru olmayacaktır ama. Körü körüne sahip çıktığımız bu durumlar geri kalmışlığın küçük destekçileri olabilir mi?
Misal kına gecesi çok bi makul, engel değil insanların sosyalleşmesi için bir araçtır bknz: https://www.instagram.com/p/CBx-NOuAWKG/?igshid=qzqvq9nut54l
Mesela şu kırmızı kuşak olayı. Ablamın düğününde kırmızı kuşak bağlatmaya kalkmışlardı bize de takmadım. Benim ablam mal değil kimseye bir şey kanıtlamak zorunda da değiliz
Evet, bugünün şartlarına, dünya görüşüne uymayan her şey ne yazık ki bizi ileriye götürmez. Kaldı ki içerisinde bulunduğumuz bu zaman dilimi 'yeni ve bambaşka bir zaman' olarak tanımlanıyorsa.
Hepsi değildir ama birçoğu eskide kalmış zihin ürünü olduğu için geçmişte kalmıştır, bugün bir anlam ifade etmez. Kırmızı kuşak gibi olaylar ise günümüzün hakaretidir.
Hayır bence. Olsa da sadece bazıları. Yanı ilerlemek isteyen basbaya ilerler. Ama saçma gelenekler de var şimdi. Ama bir yandan bu gelenekleri ilerleme önünde engel olarak görüyoruz ama gittikçe avrupaileşiyoruz ve bu hiç mi hiç iyi bir şey değil. Kendi kültürümüzden, geçmişimizden uzaklaşıyoruz resmen. Kendi kültürümüzü gerilik olarak görüp onları benimsiyor halk (daha doğrusu yetişen halk). Onları daha ileri olarak görüyor.
Ve bu düpedüz ahmaklık.
"Geçmişini unutan toplum geleceğine yön veremez.)
Dünün ihtiyaçları, koşulları ile bugünün durumunu ayırt etmemiz gerek. Ortak kültür ve bir olma duygusuna hizmet eden gelenekler yaşatılmalı ancak bugün cinsiyetçi olduğundan hemfikir olduğumuz geleneklerin yaşamaması gerek.
Gelişememe durumumuzu geleneklere bağlamak bence yanlış. Kırmızı kurdeleyi ayrı tutarak birçok gelenek ortak değerler olarak tanımlanır ve bizi biz yapar.
Diğer ülkeler bir bir uzaya düzenli gidip gelirken Türkiye'nin batağa saplanması tesadüf değildir. Öyle gelenekler var ki, yeri geliyor can alıyor, yeri geliyor hayatı zindan ediyor, bir zincir gibi boynuna dolanıyor. Eh, böyle geleneklere bağlı kalan ya da mecbur bırakılan insanların, dolayısıyla ülkenin gelişmesini bekleyemezsin.
Bence gelenekler kalabilir. engel teşkil edecek kadar önemli olmamalı. Gelişip de gelenekler yaşatılabilir. cahilleştirmediği sürece.
Evet evet
Tum dunya uzaya giderken,tipta,teknolojide cigir acarken bizim hala yerimizde saymamizin tek sebebi kina gecesi yapan ablalarimiz
Geleneğin ne olduğuna bağlı ama Türkiye'deki çoğu gelenek gelişmeye engel çünkü hemen hemen hepsi -istisnalar dışında- ataerkil zihinlerin bir ürünü.
Bazıları öyle bazıları degil örnegin çok güzel düşünceli geleneklerimizde ama ama bazıları cidden çok gerici geliyor