3.7b
12 Ara 2020
Duyduğunuzda Sinirden Tansiyonu Düşürten Hitap Şekilleri
Duyulduğunda büyük bir irite olma ve mide bulantısı hissiyle gelir.
Hiç yakın olmayan birilerinden duyulan aşkısı, canısı, minnoşkosu, kankeytoların hası, elmalı turtam vs vs aşırı itici hitap biçimleridir.
Bir de hiç tanımadığın birinin direk "sen" diyerek hitap etmesi. Ben sana siz diye konuşurken sen nasıl bi anda "sen"e dönebiliyorsun ya? Yine sinirlerim tepeme çıktı.
Neyse sizinkiler nedir dioşkocularrr?
aşkooo. abi aşko ne ya insan sevgilisine bile aşko demez pide küreğiyle vurasım geliyor.
"Hocam" bunu hocalara değil de kendi aralarında hitap şekli olarak kullanılması iğrençç ya 🤢
Şahsen "aşkım" ve erkekseniz sadece arkadaş olunan kızlar tarafından kullandığında "canım" hitabına kıl olurum. Ama şu bir gerçek ki burada yazılan hitapların hepsi ses tonu ve diksiyona bağlı olarak doğru kişi tarafından söylendiğinde çok hoş gelebilir kulağa.
Mesela "kardeş" hitabı tüylerimi diken diken etse de Zeki Demirkubuz'un Masumiyet filminde Haluk Bilginer'in kullandığı bir iki sahne vardır (hatta "kardeeeş" diye hafifçe uzatarak), orada hiç batmaz, sesi ve kullanım şekli çok iyidir. Haluk Bilginer çünkü söyleyen. Neredesin Firuze filminde de mesela "yakışıklı" hitabını hiç rahatsız etmeden söyler. Ses var adamda, karizma var.
Keko gibi bir kıza "bebeğim" demek var, bir de bunu vakurca söylemek var, üstüne bastırmadan, ince bir şekilde. Hem kadın hem erkek için geçerli.
Gülüm, balım, bebeğim, güzelim, yavrum, yavrucuğum, kızım, oğlum vb. hepsini etkileyici ses tonu ve diksiyonu olan birisi hiç huzursuz etmeden söyleyebilir.
Yani kısaca burada da ses ve diksiyon yakışıklısı olmanız lazım, yoksa her şekilde ofsayta düşersiniz.