29
3 Şub 2021
Dini Nikahın Resmi Nikahtan Daha Mantıklı Olması
Linç yemeden önce söyleyeyim, resmi nikah gerekli değildir filan demiyorum.
Şimdi bana göre evlilik saçma, pek çok insana göre öyle de mecburiyetten yapıyoruz bir de çocuk için. Bir imza atmadan önce eli eline değmesin, bir imza attıktan sonra hadi gerdeğe girin denmesi bana çok mantıksız geliyor.
Aslında resmi nikah, ortak bir hayat paylaşıp ortak bir emek vereceğiniz ve ortak bir çocuk sahibi olursanız da sorumlulukları bölüşmeniz gerektiği için var.
Yani haklarınızı koruyor.
Ancak bu etik olarak olması gereken şeyler ve gerekli. Bu kısımda evliliğin kutsallığı ile alakalı hiçbir şey yok.
Dini nikah ise farklı. İnandığın bir kutsalın var ve evlilik için onun huzurundasın. Çok daha mantıklı ruhen. Bakın teknik olarak demiyorum. Ruhen diyorum.
Teknik olarak bir bağlayıcılığı yok, ancak ruhen bağlayıcı. Elbette bu sadece imam nikahı için değil, dünyadaki tüm dinler için geçerli. Nitekim Hristiyan toplumlarda resmi nikahın r'si bile yok yapıyorlar ama dikkate bile almıyorlar. Hepsinin evlilikten anladığı kilisede kıyılan.
Yanlış bir bakış açısı herkes dindar olmak zorunda değil ama herkesin hakları var resmi nikah hakları koruyor inanmadığı için dini nikah yapmazsa haklarından mahrum mu kalsın yani taraflar??
Resmi nikah dediğimiz zırva iki tarafın da kanunen evlilik ahdini kabul etmesi ve birbirlerinin haklarına ortak olma durumudur. Bence olay dini nihakta çok daha farklı.
Dini nikahla olan evlilikler genel olarak kadınlarımıza '' artık benim malımsın' deme şeklidir ki hiç bir hakları yoktur erkeğin gözünde.
Yurt dışında birlikte yaşayan kişiler belediyeye bildiriyorlar. Evli çiftler gibi değiller ama onların da birbirileri üzerinde hakkı var. Türkiye’de böyle bir hak olmadığı için resmi evlilik her zaman daha mantıklı. Düşünsenize eşinizin başına bir şey geliyor ne görebiliyorsunuz, ne hakkında karar verebiliyorsunuz
ben anlamiyorum kadinlar neden bilerek -zorunda olmadikca- ikinci planda olmayi seciyor.
/
1