16
21 Nis 2022
Dertlerimiz Bitmiyor: 16 Km Yakınımızdaki Saatli Bomba Metsamor Nükleer Santrali
Ülke gündemimizi şu an meşgul eden birçok sorun olsa da en büyüklerden biri hakkında maalesef çoğu kişinin bir bilgisi hatta haberi bile yok.
Metsamor Nükleer Santrali, 1977 yılında, Sovyet Birlikler tarafından kurulmuş olan ve Ermenistan’da bulunan bir nükleer santraldir. Kars’a 100 km, Iğdır’a ise 16 km uzaklıkta olan bu santral AB’nin Ermenistan’daki eski temsilcisi Alexis Louber tarafından “Bir nükleer bombanın sürekli tepemizde dönmesine” benzetilmiştir.Sizce neden Louber bu benzetmeyi yapmıştır?
Bunun temelde iki nedeni vardır: Birincisi Sovyetler Birliği’nin inşa ettiği Metsamor gibi santrallerde kullanılan VVER reaktörlerin 40 yıllık bir deneyimi sonucunda bu reaktörler arasında en güvensiz ve en fazla kaza yaşanan tür olduğu tespit edilmiş olması diğer nedeni ise normal santrallerde bulunması gereken güvenlik kubbesinin Metsamor'da bulunmamasıdır.
Santral 1988’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki Spitak depremi Metsamor’un güvenlik sorununu bir kez daha gündeme getirmiştir. Spitak şehrinin Metsamor’a yaklaşık olarak 100 kilometre mesafede bulunmasına rağmen reaktör büyük çaplı zarara uğramış ve 1989 yılında “sismik güvenlik açığı” gerekçesiyle kapatılmıştır.Depremden etkilendiği için radyasyon yayma tehlikesi nedeniyle kapatılan Metsamor-1’in içindeki uranyumun korunmasız
halde reaktörün içerisinde bırakılması bölge için ayrı bir tehlike kaynağı oluşturmaktadır.
Ağrı'da yıllardır artan tiroit kanseri vakaları göz önünde bulundurulduğunda acil olarak bir adım atılması gerektiğinin farkında olmalıyız.Uzmanların olası bir patlama durumunda Chernobyl'in altı katı büyüklüğünde bir etkisi olacağını belirttiği santralin kapatılması için medyanın bu konuya daha fazla destek vermesi gerek.Ayrıca Ermenistan'ın santralden çıkan atık suyu, Azerbeycan'ın Karaçay nehrine döktürdüğüne dair bir çok farklı kaynaktan doğrulama da bulunuyor yani tehlike sadece bizimle sınırlı da değil.
Şu ana kadar santralin kapatılması için bir çok adım atılmasına rağmen, ülkenin enerji ihtiyacının %40'ını karşıladığı için Ermenistan hükümeti kapatılmasını engelliyor ve Avrupa Birliği ile yapılan uluslararası görüşmelerde de bunu ülkelere bir nükleer tehdit olarak sunuyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Nükleer santraller her zaman yaşam sağlığı için büyük problem olmuştur ve olmaya devam edecektir. Ancak ben minimum 50 yıllık süreçte bunlara çözüm bulunacağını düşünmüyorum. Bizler gibi aynı yetkili kişiler de bunların ne kadar tehlikeli olduğu konusunda hemfikir. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesi için öncelikle bu santrallerden biri patlamalı, çevre çok büyük zarar görmeli ve dev şirketlerin yönettiği bu santrallerden artık yavaş yavaş vazgeçilmeye başlanmak zorunda olduğu devlet yetkilileri tarafından bildirilmeli. Aksi halde bu DEV şirketler, hükümetlerin tepesine çöker.
Bir tane de Akkuyu'ya kuruyorlardı, bitti mi bilmiyorum. Adları batasıcalar. Akdeniz'in içine sıçacaklar.