Deistliğin Türkiye'de Müslümanlıkla Aynı Düzeyde Olması
    • Popüler
    • Tarihe Göre
    Vidiom
    Bu başlığa vidio eklemek için telefonundaki dio uygulamasından giriş yap!
      rarero
      Deizm nedir öncelikle buna bakalım. Deizm veya yaradancılık, doğal dünyaya dair gözlemler ve mantığın kaynağını oluşturduğu; dinsel bilgiye dolaysız biçimde sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alan, bu sebeple vahiy ve esine dayalı tüm dinleri reddeden bir Tanrı inancıdır. Deist felsefeye göre Tanrı vardır ve nihai olarak evrenin yaratılmasından sorumludur, ancak yaratılan dünyaya doğrudan müdahale etmez. Eş değer olarak deizm, Tanrı'nın varoluşunu her şeyin sebebi olarak ortaya koyan ve onun kusursuzluğunu (ve genellikle doğal hukuk ile takdir-i ilahinin varlığını da) kabul eden, ancak Tanrı'nın evrende mucizeler aracılığıyla ilahi vahyi veya doğrudan müdahalesini reddeden görüş olarak da tanımlanabilir. Yani aslında bir yaradan olduğuna inanıp gerisini boş vermek gibi bir durum söz konusu. Türkiye'deki Müslüman oranı ise Sabancı Üniversitesi'nin katkılarıyla yapılan bir ankete göre %98,3. Ipsos'un 2016 tarihli anketine göre Türkiye'deki Müslümanlar nüfusun %82'sini oluşturuyor. Optimar'ın 2019'da yayınladığı ankete göre ise Müslümanların nüfusa oranı %89,5'tur. Yani genel olarak %90 civarı bir Müslümanlıktan söz edebiliriz. Genel olarak bakıldığında gözlemlerime göre Müslümanların yaşayış tarzında bir boş vermişlik söz konusu. Yani bir tanrı inancı var. Diğer metaforlara karşı da bir inanç var ama sadece sözde hatta bence sözde bile kalmıyor artık. İnanıyorlar ve gerisiyle pek ilgilenmiyorlar. Şart koşulan emirleri yerine getirmekten ve ona göre yaşamaktan bir hayli uzaklar. Hal böyle olunca Deist bir anlayış akla geliyor. Tanrıyı kabul edip gerisini boş vermek bu noktada sizce de çok benzer değil mi?
        gregory_
        Tanri müslümanlari bosladiysa müslüman ne yapsin:)
          badideasensei
          Ben bir agnostiğim ve yakın çevremden 1 kişi dışında bu düşüncemden kimsenin haberi yok. Bu beni cidden çok yoruyor. Etrafımda ki herkes müslüman sayıyor kendini ve beni her dinler hakkındaki konuşmamda aşağılıyorlar, fark ediyordum.Çevremdeki çoğu kişi deist sayılabilir bence , hatta şöyle bir etrafa bakınca müslüman nerede diyorum? Aklımızda oturtabildiğimiz bir kişilik ve yaşam tarzı var inanan kişilere yönelik. 300 500 yıl öncesine kadar bir şekilde kabullenilebiliyordu dinler. Ama artık sarmıyor kimseyi açıkçası. Herkes evet ben Allah'a inanıyorum ve müslümanım gideceğim elbet cennete diyor bu ne şimdi? Dkcbjdnx Düşününce , sadece Müslüman bir topluma doğdu diye cennete gidecek birileri. Tabi düşündükleri gibi olursa. Nerede Adalet? Birileri tanrı olabilir mi ? Var ise kim doğru söylüyor? Bir şekilde sorguluyor , ama sorgulamayanlar sadece Müslüman olduğu için cennete gidecek?
            kendi-cazibesi
            Yaratıcı var) demekle, Allah’a inanmak çok farklıdır. Yaratıcı diye, heykel gibi, hiçbir şeye karışmadığı tasavvur edilen hayâli bir varlığa inanmanın, kâfirlik bakımından, ateistlikten hiç farkı yoktur.
              kendi-cazibesi
              Deistlerin tanrı dedikleri ile Allah ayrıdır. Deistler Allah’ı tanrı sanıyorlar. Bu çok yanlıştır. Din denilince Dante’nin anladığı gibi safsataları din sanıyorlar. Onun saçmalarını okumayı meziyet olarak görüyorlar.Deist, bir yaratıcı var dediği hâlde, hiçbir dine ve peygambere inanmayan kâfir demektir. Nasreddin Hoca'nın, (Doğduğuna inanıyorsun da, öldüğüne niye inanmıyorsun?) dediği gibi, (Ben öğrenciyim, ama öğretmene, derse, imtihana inanmam) denir mi? Öğrenci ise, öğretmene, derse inanması gerekir. (Ben kanuna inanırım, ama savcıya, mahkemeye inanmam) denir mi? Ortada bir kanun varsa, bunu hazırlayanlar var, onları uygulayan mahkemeler var demektir. Bir kimse, mahlûk yani kul olduğuna inanıyorsa, kendini yaratan bir varlığın olduğuna da inanması lazımdır. Yaratıcıya inananın da, elbette Onun emir ve yasaklarına inanması gerekir.
                kendi-cazibesi
                Deist, ateiste göre daha akmaktır. Çünkü insanlar bile, basit bir makine yapsa, içine kullanma talimatını koyar. Bir ilacın, nasıl ve ne kadar kullanılacağına dair prospektüs denilen bir tarifesi olur.Şeytan, Allah'ın varlığını, Cenneti ve Cehennemi biliyor. Allah'ın emrini beğenmediği için lanetlenmiştir. Deist denilen dinsizler de, bir yaratıcının varlığına inanıyorlar, ama onun emirlerini kabul etmiyorlar. Bunların şeytandan farkları yoktur Elbette bir yaratıcısı vardır, ancak, Tanrı robot gibi bir şeydir, hiçbir şeye karışmaz) diyor. Şeytan da, (Allah, Cennet ve Cehennem vardır, ama Allah'ın emri yanlıştır) diyerek emirlere ve yasaklara riayeti doğru bulmuyor. Neticede deist, ateist ve şeytan aynı yoldadır...
                  blondewitch
                  Bir bakıma evet. Çevrede din, Allah diye konuşan insanların çoğunluğu inandıkları dine uygun yaşamıyorlar. Ama şu da var, mesela içki içmek vs sonuçta inançlarına göre günah sayılan şeyler ve bunu bilerek yapıyorlar. Bu doğrultuda, bir deist içki içerken bunun günah olduğunu düşünmüyor. Pratikte evet aynı düzeyde yaşıyor olabilirler ama esasen tabii ki aynı düzeyde değiller.
                    minmina
                    bizdeki müslümanlık biraz kalbim temiz yeaa diyip sadece domuz eti yememek olduğu için gayet mantıklı. ibadet falan yapılmıyor doğrusu
                      minmina
                      bizim ülkedeki müslümanlık=benim kalbim temiz=deistlik. sadece allah var diyoruz. gerisini çok da umursamıyoruz
                        kayaci
                        Ne laik ne dindar kafası güzel TÜRKİYE.
                          metinkaratay
                          /
                          0

                          Tarihe Göre

                          İçerik bulunamadı.