21
11 May 2020
Coğrafya Öğretmeni Olabilmek İçin Zeka Şart Mı?
Coğrafya öğretmeni olabilmek için daha doğrusu üniversitede coğrafya bölümünü okumak için zeka şart mı?
Senin öğretmenin sorunlu sanırım benim öyle iyi bir coğrafya öğretmenim oldu ki dünyaya bakışım değişti.
İlk önce zekanın ne olduğunu bilmelisin arkadaşım. Kısacası zeka algılama ve kavramadir. Yani senin de sahip olduğun şeyler. Yukarıdaki yanıtına cevaben yazdım bunu. Bu başlığı açmana da gerek var mıydı bilemedim açıkçası.
Bu çok tartışmaya açık bir konu. Bence birkaç muhendislik ve fen edebiyat bölümü (fizik, matematik) hariç üniversitede okuyabilmek için çok ciddi bir zeka gerekmiyor. En azından Türkiye özelinde bu böyle.
Zeka; zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir. [vikipedia]
Bu tanıma göre yaşayan her ademoğlunda zeka şart. Sorulmak istenen 'Üstün zeka şart mı?' olmalı.
Yukarıdaki tanımdan da görebileceğin üzere zekanın pek çok birleşimi vardır. Tahmin ediyorum bir Coğrafya Öğretmeni'nin yüksek öğrenme kabiliyetine sahip olması gerekir.
Herhangi bir mesleği icra edebilmek için bence zeka her zaman gereklidir ki öğretmenlik gibi sürekli aktif olman gereken bir iş için bu konu tartışılmamalıdır bile. Yoksa ezbere okunan okullar, son gece çalışılıp geçilen sınavlar ve bitirilen okullar, sonrasında hep aynı cümlelerle doldurulmuş bir meslek hayatı hiç iç açıcı bir tablo değil maalesef.