3
23 Kas 2020
Bize Yalan Söylenmesinden Hoşlanıyoruz
MIT'de üç araştırmacı, 2006-2017 yılları arasında yaklaşık üç milyon kişinin tweet’lediği 126 bin öyküyü analiz ediyorlar ve analiz ettikleri tweetleri karşılaştıran araştırmacılar yalanların gerçeklerden daha hızlı ve daha uzağa yayıldığını tespit etti. Ayrıca araştırmacılar, yalanların gerçeklerden daha yeni ve daha ilginç olduğunu sonucuna ulaşıyorlar.
Bahçeşehir Üniversitesi PDR bölümü akademisyeni Doç Dr. Bilge Uzun yalanlar konusunda şöyle bir açıklama yapmaktadır.
Yalanların renkleri vardır.
Kara ya da mor yalanlar vardır. Örneğin restorantta hesap geldiğinde ‘cüzdanımı evde unuttum’ yalanı gibi, aslında kişinin kendisini utanç duygusu nedeniyle mora dönüştürecek şekilde olan yalanlar diye söyleniyor.
Aslında öyle olduğuna inanmasa da sadece karşıdaki kişiye iltifat etmek için söylediği beyaz yalanlar vardır. Örneğin kadınların söylediği ‘saçların bugün çok güzel olmuş, bu renk seni çok açmış’ gibi…
Fakat bizi en çok ilgilendiren pembe yalanlar. Çünkü araştırma bulguları da gösteriyor ki insanlar kendisine yalan söylenmesinden hoşlanıyor. Örneğin çiftler arasında ‘ilk aşkım değildin ama kesinlikle son aşkım olacaksın’ ya da ‘seni hayatımın sonuna kadar unutmayacağım’ gibi yalanlar pembe yalanlardır. Gerçeği duymak yerine doğru olmadığını bilmemize rağmen pembe yalanlar her zaman bizi daha keyifli hale getiriyor. Detaylara buradan bakabilirsiniz
hayır hoşlanmıyoruz, aksine midemiz bulanıyor. ne kadar acı bir gerçek olursa olsun sadece gerçeği duymak isterim
Bilim de saçmalamaya başladı galiba 🤔
E napsın onda da kafalar yandı yani 🤷🏽♀️
/
1