8
26 Ara 2020
Aşı Olmayan İnsanlar Bazı Haklardan Mahrum Bırakılmalı mıdır?
Dünya üzerinde birçok ülkede aşılama çalışmalarının başlaması ile birlikte 'Dijital Sağlık Pasaportu' uygulaması gündeme geldi. Bu çalışma şimdilik ülkeler arası uçuşlarda geçerli ancak ülke içerisinde de benzer uygulamaların olması çok olası. Fransa aşı olmayanların toplu taşıma araçlarını kullanmaması için bir kanun hazırlığı içerisinde olduğunu açıkladı. Uzmanlar Coronavirüs pandemisinin son bulması için dünya nüfusunun %70'inin aşılanması gerektiği kanısında. Aşı karşıtlığı da hiç olmadığı kadar artmış durumda. Bu nedenle ülkeler hem ülke içerisinde aşılanan vatandaş sayısını maksimize etmek hem de diğer ülkelerden gelebilecek olan olası salgın tehlikelerine karşı önlemler almaya hazırlanıyor. Bizim ülkemizde Fransa örneğine benzer bir uygulama olur mu şimdilik bilmiyoruz ama aşı uygulamasında beklenen başarı sağlanırsa vatandaşlar aşı olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılabilir. Aşı olmayanlar toplu taşıma kullanımı gibi bazı haklardan mahrum bırakılabilir.
gereksiz, biz olmayacağız ailecek. ayrıca world of freedom isteyen istediğini yapar
Aşı başarılı olursa ve insanlar aşı olmayı hala reddediyorlarsa evet. Yoksa bir kısır döngü söz konusu olacak. Ama önce insanlar şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli her bir adım kamuoyu ile paylaşılmalı insanlar sürecin içerisinde olmalı, bilgi kirliliği önlenmeli ancak o zaman.
Aşık olmayan insanlar bazı haklardan mahrum bırakılmalı mıdır? diye okudum.
Olabilir. Ben risk alıp aşı olduysam şayet aşı olmayan insanlarla aynı toplu taşıma aracında seyahat etmek istemem. Bakalım ne gibi sonuçlarla karşılaşacağız. Şimdiden aşı karşıtlığının bu kadar yaygınlaşması doğru değil.
Ne münasebet. Aşı olanlar koronavirüse tekrar yakalanacaksa olmanın ne anlamı var? Yakalanmıyorlarsa aşı olmayanlar neden aşı olanlar için risk teşkil ediyor? Aşı belirsizliği ortadan kalksın, fayda sağlansın zaten o yüzde 70 aşı yaptırır diye düşünmekteyim.