56
22 Mar 2021
"Zeki Ama Çalışmıyor" Denilen Türk Öğrencilerin Hem Ortalamanın Altı Zekaya Sahip Olması Hem de Fazla Tembel Olması Gerçeği
Bu klişe cümle ya öğretmenleriniz tarafından sizi söylenmiştir ya da yetiştirmekte olduğunuz çocuklar için illaki duymuşsunuzdur bir ya da birkaç kere. E bir öğretmen eğitim verdiği çocuk için ailesine "Çocuğunuz ortalamanın altı zekaya sahip ve fazlasıyla tembel" demeyecektir. Nitekim demiyorlar da. Şimdi bana da genelleme yapma diyeceksiniz ama zaten genel bir durumdan bahsediyorum. Burada her bir Türk öğrenciyi analiz etme ve yorumlama şansımız yok ne yazık ki. Oslo'da eğitmen olarak görev yapan bir arkadaşımla konuşma şansım oldu ona istinaden bu düşünce kafamda daha sağlam yer etti. Bugün bakıyorum etrafımdaki öğrencilere gerçekten tembeller, idealleri yok, hayalleri yok. Elbette sistem, ülke koşulları çok önemli dinamikler ama hep deriz ya "Biraz da öğrencinin içinde olacak" diye işte o yok bizim öğrencilerimizde. Bu ülkede okuyunca ne oluyor diyebilirsiniz. Haklısınız ama ben tembel olma durumunu sadece eğitim hayatı için değil hayatın tamamı için bir sorun olarak görüyorum.
Bende zekiyim ama çalışmıyorum ama zekiyim yani zekiyim tamammı sjsjsjsjsjsjs
Önce bu çocuklara hakiki bir eğitim verin sorun bu sorunu -hala varsa- konuşun. Fırsat eşitliği yok, eğitim sistemi yok ne bekliyorsunuz?
Bunu bana da demişlerdi lisedeyken, bilhassa matematik ve fizik hocalarım. 411 puanla aw Marrmara'sını kazanmam dışında bir sorun yok.
Sen çocuğa çalışma disiplini aşılamazsan. Elini soğuk sudan sıcak suya vurma ben yapayım dersen, el bebek gül bebek çocuk büyütmeyi yanlış yorumlarsan o çocuk herhalde tembel olur. Uzak geçmişe gitmeye gerek yok. Çocuklar her sabah soğukta birlik, beraberlik marşı okumasın denildi bu ülkede. Çalışkanım demesinler istendi. Ne bekliyordunuz ki?