3
5 Tem 2021
"Nasıl Bu Kadar Çok Lüks Araç Var?" Sorunsalı
Son zamanlarda dikkatimi çekiyor. Bence zenginin zenginliğinin artması, fakirin iyice fakirleşmesiyle böyle bir durum açığa çıktı. Zengin olan malını artırdıkça artırdı ve normal düzeyde zengin olan bile lüks araçlara binebilir hale geldi. Fakirler de değil şahin tofaş toplu taşıma bile zor kullanıyor artık.
Edit: Toplutaşımaspor
bir deneme sınavındayken biz, lüks bir araç -sınav çıkışı arkadaşım ne kadar beğendiğini anlatıyordu sjsgfd- son ses şarkıyla caddeden geçmişti, salonda da tek kız benim. dedim içimden bu tarz şarkılara -hip hop rap karışımı- bizimkilerin tepki ne oluyor acaba? kafamı kaldırdım en ön iki kişi kalem sallayıp ritim tutuyordu bir yandan da soruyu çözüyorlar ksfsjdksd... nedensizce bu hikaye aklıma geldi şu an 😅
Lan burada lüks araç az olm nereye baksan döküntü döküntü geziyo millet mkdsfmkfdmskmksd
Bizde lüks araç az. Biz normal araçları da lüks sandığımız için yanıltıcı olabilir. Ülke içinde para yukarı akar. Para akışı fakirden zengine doğrudur. O yüzden fark git gide açılır. Gelişmiş bir ülke dışarı mal, hizmet vs. sattığı için sürekli dışarıdan para girişi olur. Bu da fakirin de elinde para olabilmesini sağlar. Çünkü sistemin işlemesi için gerekli para kendi cebinden değil dış ülkelerdekilerin cebinden gelir. Ayrıca paranın yukarı hareketi de kontrol altında tutulur. Buna ek olarak gelişmiş bir ülkenin zengini zenginliğinin bir kısmını toplumun faydası için kullanır. Mesela Eczacıbaşı'nın İstanbul Festivali'ni düzenlemesi gibi. Direkt olarak kendilerine bir faydası olmayan bir iş ancak emek ve para yatırım oluşturmuşlar ve devam etmişler. Veya Koç Holding'in müzeleri buna bir örnek olabilir. Yaptırılan okullar buna bir örnek olabilir. Bizdeki yeni zenginlerden örnek vermek zordur ama. Eski zenginler sosyal sorumluluğa önem verirken yeniler pek oralı değil.
Herkese kredi verilen bir ülkede çok normal değil mi? Eline biraz para geçenin arabasının modelini yükseltmesi de bizim ülkede gayet makul bir olay. Şaşırmayınız.