30
27 Mar
"Her İnsan Kendi Kendinin Terapisti midir?" Sorunsalı
Sorunsal mıdır tartışılır ama asıl sormak istediğim soru şu arkadaşlar. Çok ciddi psikolojik rahatsızlıklar dışında bir psikologdan/psikiyatrdan destek almak şımarıklık mıdır? Uzun zamandır bir uzmandan destek alma girişimim var. Kırmızı Oda'nın da etkisi büyük tabii bu kararımda. Dolu hissediyorum ve bir uzmanla paylaşmak istediğim yüklerim var. Çevremdeki birçok insan ise başlıkta görmüş olduğunuz "Her insan kendi kendinin terapistidir" düşüncesine sahip ve benim bir psikolog ile görüşme talebimi şımarıklık olarak görüyorlar. Bize anlat biz dinleriz diyorlar ya da kendini ödüllendir, kafanı dağıt, bir tatile çık bundan daha iyi terapi olamaz gibi birtakım beylik laflar duyuyorum. Belki kimseye anlatamadığım kendime bile itiraf edemediğim sorunlarım var. Tamam her insan kendinin doktorudur, terapistidir, seni senden başka kimse tanıyamaz, kimse iyileştiremez. Bunlara katılıyorum ama keyfimizden seans ücretleri arşa çıkan psikologlarla görüşmek istemiyoruz değil mi? Ya da keyfimizden ve bu dizilerin/fimlerin dayatmasından mı istiyoruz? Buyrun tartışalım.
Eğer "Her insan kendi kendinin terapistidir" tespiti doğru olsaydı bu başlığı açıyor olmazdınız.
Bu uzamanlar dışarıdaki şarlatanlar gibi değil ki.. Yıllarca eğitim alıp insanların sorunlarını çözmeye yoğunlaşıyorlar.
Gerçekleştirdiğiniz eylemler, hobiler veya sosyal ilişkiler sorunlarınızı çözemiyor olacak ki ciddi ciddi bir terapistle görüşme kararı almayı düşünüyorsunuz.
Bu arada, çoğu birey için bir noktada dizi/film dayatması ile bilinçaltına yerleşen bir fikir olabileceğini düşünmek doğru olabilir. Son dönemde popüler olan ilgili dizinin terapist randevularını normalden fazla bir şekilde tetiklediğinden de eminim.
Finansal açıdan kendinizi özel bir terapistle görüşmeye açık hissetmiyorsanız, Devlet veya Üniversite Hastanelerinden bir randevu alıp sorununuzu paylaşmanızı öneririm.
Ben terapist deil psikoloji bozanım. En mutlu anımda bile kendi kendimi üzebiliyorum
"Bize anlat biz dinleriz."
Bu ne bilinçsiz bir cümle. Bazen insanların psikolojik ve ruhsal olarak sorunlar, bunalımlar yaşadığı zamanlar olur. Bunun için de mutlaka profesyonel bir destek almaları gerekir kendileri için. Fakat bazen kendimizi çıkmazda hissettiğimiz zamanlarda da profesyonel bir bakış açısı ararız ve bunu bize etrafımızdaki insanlar veremez.
Yalnız şöyle bir noktaya değinmek isterim; eğer kişinin kendisi ya da çevresindeki insanlar gerçek bir psikolojik sorunu olduğunu düşünmüyorsa (depresyon, yeme bozuklukluğu, OKB gibi) bir psikoloğa gitmeli. Çünkü psikiyatristler doktordur ve insanları tedavi ederler. Bunun yerine, danışmak amacıyla psikoloğa gitmek daha hızlı ve daha etkin sonuç almada etkili olabilir.
Şu kırmızı oda filminden hiç bahsetmeyelim. Eğer ki psikiyatri olayının önemini bir diziden ögrenebiliyorlarsa izleyin tabi.
İnsan kendi kendine çözemeyecegi çok şey var. Akıl hocası çoktur, dinleme! Tabiki gideceksin önce psikiyatrist öneririm o seni terapi alman konusunda yönlendirecektir. Eğer ki İstanbul da yaşıyorsan ücretsiz seanslarda vardır.
Bu da bir hastalık kabul edin! Nasıl böbrek hastası diyalize bağlıdır. Ona der misiniz " abi boşver diyalizi, sen halledersin" bu da aynı. Önemli fazlasıyla, gidilmez ise daha kötü sonuçlar olabilir. Artık bu durumlarında bir hastalık olduğu kabul edilmeli!
Zaten tüm hastalıkların başı psikolojik. Doğaya pozitif bakarak hareket edip, pozitif enerji ile bize geri dönüş yapmasını sağlayabiliriz. Hayatta pozitif açıdan yön vermeye çalışalım. Eskiden şunu derdim " gökten para yağsa bana borç senedi düşer" diye. Artık demiyorum)
Kesinlikle öyledir. Bu mevzu çok popüler kültür haline geldi. Elbette desteğe ihtiyacı olanlar olabilir ama salgın hastalıklarla baş ettiğimiz bu belirsiz zamanlarda hangi birimiz iyi hissediyoruz ki? Ülkenin her bir ferdinin destek alması lazım o zaman. Mümkün mü tabii ki hayır. Bir şekilde kendi kendimizi iyileştirmek zorundayız.
Değildir. İnsanlara bu yükü yüklemeyin. Sonra yardım almaktan çekiniyor herkes. Kendi kendimize başa çıkamayacağımız durumlar olabilir.
Şahsen ben kendi kendime bazı sorunlarımı çözmeye çalışırken yine ben kendi kendimi yoruyorum. Bu sorunlarla bazen baş etmeyi öğrensem bile, öğrenmeye çabaladığım süreçte psikolojimi başka bir yönden yıkıyorum. Bence doğru olan, sorunlarımızla baş etmeye çalışırken uzmanlar tarafından yardım almak gerekli. Gel gör ki yaşadığımız şartlara bakarsak bu yardımı almak hiçte kolay olmuyor.
Her insan kendi kendinin terapistidir. Bazı insanların beyninin yetemediği durumlarda psikoloji veya psikiyayriste başvurabilirler.
Şükürki benim psikolojik sorunlarım yok.