120
4 Ara 2020
'9 Kere Leyla' Filmi İle Kadına Şiddetin Normalleştirilmesi
Geçtiğimiz Mart ayında sinema salonlarında izlemeyi planladığımız Ezel Akay'ın yönettiği, bir Ezop Masalı olan '9 Kere Leyla' bugün itibariyle Netflix'te yerini aldı. Filmden fragmanların görüldüğü ilk günlerde de tartışılan "Bu film kadına şiddeti normalleştiriyor mu?" mevzusunun üzerine konuşalım. Filmde zengin iş insanı Adem (Haluk Bilginer) genç sevgilisi Nergis (Elçin Sangu) uğruna evliliğini bitirmeye çalışmasının hikayesini anlatılıyor. Adem, boşanmayı reddeden karısı Leyla’yı 9 kere öldürmeyi deniyor. Karşımızda bir komedi filmi hatta ve hatta bir absürt komedi olmuş olsa bile en nihayetinde bir kadına şiddet örneği gözler önüne serilmiyor mu? Ve bizden bu olay örgüsüne gülmemiz beklenmiyor mu? Günün sonunda bu bir normalize etme durumu değil midir?
Filmleri kurgu oldugunu unutmadan izleyin, hayatiniza filmler yön veriyorsa doktor gereksiniminiz vardir.
Hala kadına şiddet deniyor ya ona hayret ediyorum. Kadına şiddet yoktur arkadaşlar, ŞİDDET vardır.
Şiddete karşı tedbirler alınmazsa şiddet olayları artar. Şiddete başvuran aciz ve ezik yaratıkların ilk hedefi de kendisinden güçsüz ve savunmasız gördüğü kadınlar, çocuklar, hayvanlar olur.
O yüzden kadına şiddet diye olayı saptırıp yanlış noktaya odaklanırsak çözüm bulmamız mümkün değildir.
Eğer ki kadına şiddet denilen olguya çözüm bulmak istiyorsanız;
1- Mağdurunun kadın, erkek ya da herhangi bir canlı olmasi ayırt edilmeksizin şiddetin önlenmesi için tedbirler alınmalı (eğitim, müeyyide,vs)
2- Bu şiddet bağımlısı yaratıklar ancak kendisine göre güçsüz olan varlıklara saldırabildikleri için kadınların, çocukların, hayvanların toplumdaki zayıf, güçsüz konumunun değiştirilmesi gereklidir.
Yani demem o ki ekrandaki ya da gerçek hayattaki erkeklere, lgbti bireylere ya da diğer canlılara karşı uygulanan her türlü şiddete karşı çıkmazken ya da bunları görmezden gelirken şiddetin mağduru kadın olunca avazı çıktığı kadar bağıran insanların bu soruna çözüm bulmaları mümkün değildir.
Mağduru kim olursa olsun şiddet suçtur, o nedenle şiddetin her türlüsüne hayır.
Bu yorumu yapan bir çok kişiyi gördüm adeta örgütlenmiş gibi aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar. Hassas bir dönemden geçen insanoğlu bunca yıldır filmlere takılmadı ama bu ara nedense filmlere ve oradaki sahnelere takılır oldular.
Bu ülkede Aşkı memnu, yaprak dökümü, kurtlar vadisi, acı hayat, dudaktan kalbe, adını feriha koydum, ve bilumum iğrenç dizi izlendi, reyting yaptırıldı ama kimse bu dizilerdeki psikolojik şiddeti, kadına yapılan muameleyi, aldatmaları, hovardalıkları konuşmadı. Neden? Çünkü zevk aldılar. Konusuz, para ve reyting uğruna yapılan tüm iğrençlikler zevk verdi. Ve şimdi kalkıldı sinema ile diziler aynı kefeye konuyor. Filmi daha yeni bitirdim ve bununla ilgili başlık açacaktım. Sinema tüm bu konuların dışında kalabilir. Sinemada düşünce, olay, öykü, kurgu yoluyla çeşitli enstrümanlarla anlatılabilir. O yüzden ben buradaki fikre katılmıyorum. Film çok kötü bir film. Tam bir fiyasko ama içeriğinde de abartılacak her hangi bir şiddet olduğunu düşünmüyorum.
Evet normalleştiriyor çünkü kadına şiddet, kadını hor görmek ve eril dil her zaman satıyor. Zaten filmin berbat olduğu duyumlarını alıyorum. Haluk Bilginer'e bayılırım ancak bu filmden gerçekten hiç hoşlanmamıştım.
Hayatımda bu kadar saçma sapan başka bir film izlemedim. Bu absürt komedi filan değil yani.
İzledim, normalize edilen bir durum yok, çeşitli absürtlükler söz konusu. Akıl sağlığı yerinde olan izleyici bu sahneleri aman ne kadar da güzel normalleştilmiş olarak karşılamayacaktır.
Hayatınızda hiç film izlemediniz mi? Kötü karakterler ve iyi karakterler vardır, ve bu kötüler iyilere her seferinde bir doz şiddet uygular. Hayatınızda hiç polisiye film izlemediniz mi? Hani her saat başı birinin öldürüldüğü türden. Haydi onu da geçelim, bu filmde kadın sırf kadın olduğu için öldürülme teşebbüsüne uğramıyor, konu kadın olması değil, ortadan kaldırılması gereken biri olması. Her şeyi geçtim, kim neyi normalleştiriliyor pardon? Siz filmi izlerken ama bu çok normal mi dediniz? Absürt komedide ne normalleştirilebilir ki?! Bir feminist olarak böyle bir başlık açılmasına o kadar şaşırdım ki, hani normalde filmi izle geç diyen biri de değilim, ülkemizde Sefirin Kızı, Sen Anlat Karadeniz gibi yapımlar yapılmışken. Olay her zaman sadece film olmuyor, bir bilinçaltı durumu da var, onu da farkındayım. Ama hikayede karakterlerin erkek ya da kadın olmasının hiçbir önemi yok, tam tersi de olabilirdi, hiçbir fark olmazdı. Hem konu zaten karısını öldürmeye çalışan adamın başına gelen ibretlik olaylar gibi değil mi?
daha izlemedim ama herhangi bir film herhangi birşeyi normalleştirmez. O zaman Godfather mafyaları normalleştiriyor, Dexter cinayeti, Aptal türk dizileri dedikoduyu, üçkağıdı, birbirinin ayağını kaydırmayı normalleştiriyor. Her dizi her film kötü bir hareketi normalleştiriyor demektir bu işin kısası. Bundan sonra film izlersen iki yüzlü, adisin demektir.
Normalleştirmeymiş, zaten halkın arasında normal görünen veya görünmediği halde dünyada olan, her gün karşılaşabileceğimiz davranışları filmlerde görünce abuk subuk yorumlar yapmaktan vazgeçin artık. Kadına şiddetin sebebi değil, sonucudur diziler ve filmlerde kadına şiddet olması...
Filmi izlemedim. Yorumlarını da okumadım. Hiçbir mizah yapımı boşa sergilenmez. Altında yatan bir ana fikir bir öz düşünce her zaman vardır. Sen bir yapıma önyargısız, sanatçının kafasından ve gözünden bakabilirsen sanatçının anlatmak istediğini görürsün ve vermek isteidiği mesajı anlarsın. O yapıma önyargılarınla, kendi kafa yapınla ve kendi gözlerinden bakarsan sadece görmek istediğini görürsün ve anlamak istediğini anlarsın.
Bu bir kurgu deyip geçmek o kadar anlamsız ki. Dizilerde bekaret mevzu ya da parmağı kırılan kadınların yer alması da kurguydu. Onlara ses çıkardık ama? Bu film komedi tekniğini kullanıyor diye daha mı kurgu oluyor? Nasıl yani? Kadına şiddet kadına şiddettir. Bu kadar basit. Berbat bir film zaten.